Teista napisał(a):System moralny wywołuje zniekształcenie w procesie podejmowania decyzji.
System nadaje ramy, znaczenie. Postrzegamy pewne rzeczy w kategoriach moralnych i podejmujemy decyzje podlegające ocenie w tych kategoriach.
Cytat:Używam tego słowa nie w znaczeniu pejoratywnym.Sądzę, że sam nie do końca wiesz w jakim znaczeniu go używasz.
Cytat:Manipulanci i jawna przemoc to kierowanie procesem w założonym kierunku, a ich brak niczego nie zmienia, bo pojawią się inne bodźce, np. prawo i sankcje jako manipulant bezosobowy
No dobrze, ale mówimy o celowym wprowadzaniu kogoś w błąd w kwestii faktów tak, aby w efekcie wprowadzony w błąd (zmanipulowany) uczynił coś złego. Albo o przymuszeniu kogoś (np. tortury, groźba śmierci) do uczynienia czegoś złego. Te obce wpływy na nasze działania są podstawą do zniesienia (lub osłabienia) odpowiedzialności za nasze działania. Sens mówienia o ograniczeniu wolnej woli w tym przypadku wiąże się ściśle z kwestią odpowiedzialności za czyn. Ten związek polega na tym, że bez moralności i związanych z nią sankcji nie istnieje problem tego, czy ktoś za czyn odpowiada, czy nie.
Jeśli jest sens mówić o tym, że prawo i sankcje są formami manipulacji i przemocy, to nie jest to manipulacja i przemoc odnosząca się do sytuacji, w których wystąpienie manipulacji i przemocy staje się podstawą redukcji odpowiedzialności.
Cytat:nie widzę przed tym ucieczki, bo jak warunki znikną to znaczy, że nie żyjemyCzy to nie oznacza raczej, że tak generalnie ujęte oddziaływania, jakim jesteśmy poddani, są bez znaczenia? Z tego, co piszesz, wynika, że być poddawanym oddziaływaniom znaczy po prostu żyć. A jak już żyjesz, to wtedy pewne rzeczy mogą mieć dla Ciebie znaczenie, możesz chcieć uniknąć pewnych wpływów, a na inne chętnie się wystawiać.
Cytat:gdzie tu wolna wola?
Czym wg. Ciebie jest wolna wola? Najwyraźniej to brak jakichkolwiek oddziaływań, a więc, jak sam twierdzisz, śmierć- ale też nie do końca, bo jednak chodzi o to, żeby być, a nadto być wolnym. Więc co? No cóż, czysty nonsens. Naprawdę o to całe to wielkie halo?
Tymczasem jest też inny sens, w którym mówimy o wolnej woli, a który ma dla nas- ludzi postrzegający moralny aspekt naszych i cudzych działań- żywotne znaczenie.
Cytat:Właśnie rzecz w tym, że jak się zastanowić to nic nie jest oczywiste.
Istnieją w różnych moralnościach zasady nie do pogodzenia. Jednak w obrębie jednej kultury wiele z tych zasad jest czymś oczywistym- znaczy to tyle, że w dialogu wewnątrz kulturowym ludzie nie poddają kwestii wielu rzeczy, dzięki czemu osiągają porozumienie. Ta oczywistość nie oznacza, że wszystkie kultury mają być w tych kwestiach zgodne.
Cytat:Nie uważam, że systemy moralne są fałszywe, choć można tak powiedzieć bo te systemy wynikają z fałszywej przesłanki twórcy systemu – „Jestem autorytetem moralnym, niepodważalnym i jedynym na świecie”.
Jakiego twórcy? Wskaż mi go proszę. Po drugie: nie ma żadnej takiej przesłanki, chociaż ludzie są przekonani o tym, że pewne normy po prostu obowiązują i kropka- są przekonani, że z pewnymi kwestiami nie ma dyskusji. Nic w tym jednak dziwnego i nie kłóci się to w żaden sposób ze zróżnicowaniem moralności spotykanych w różnych miejscach i w różnych czasach. Jest to warunkowane tym, o czym już pisałem- nie ma dyskusji, o ile nie ma kwestii, co do których nie ma dyskusji. W toku ewolucji moralności różne kwestie mogą być niepodważalne w różnym czasie.
Cytat:Uważam, że nie można stworzyć systemu uniwersalnego, który działa zawsze tak samo w każdym miejscu, bo tworzy go człowiek, a wszystkie twory człowieka są niedoskonałe ( to moje zdanie, bo innego nie mam).
Powiedziałbym raczej, że niezależnie od tego, czy system norm ktoś zaprojektował, czy powstał w procesie ewolucji kulturalnej w sposób, nad którym nikt nie ma kontroli, system taki zawsze sprawdzi się tylko w pewnych warunkach.
All cognizing aims at "delivering a grip on the patterns that matter for the interactions that matter"
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315