Niechcący wpadła mi w ręce prześwietna książeczka. Erich Maria Remarque - "Na Zachodzie bez zmian".
Dopiero połowę przeczytałem, ale muszę stwierdzić, że dawno nie czytałem tak dobrego i realistycznego opisu jak wygląda nowoczesna wojna i co robi z człowiekiem. Później wypiszę z niej co ciekawsze cytaty.
Sam autor wiele przeszedł:
Tę książkę powinna przeczytać każda osoba, która chwali wojnę; każdy kto pragnąłby wojny.
Dopiero połowę przeczytałem, ale muszę stwierdzić, że dawno nie czytałem tak dobrego i realistycznego opisu jak wygląda nowoczesna wojna i co robi z człowiekiem. Później wypiszę z niej co ciekawsze cytaty.
Sam autor wiele przeszedł:
Cytat:W wieku 18 lat został wysłany jako żołnierz na front podczas I wojny światowej. Walczył na froncie zachodnim we Flandrii w Belgii. 12 czerwca 1917 został przeniesiony na front wschodni. 31 lipca 1917 roku w pierwszym dniu bitwy pod Passchendaele odniósł pięć postrzałów (w szyję, nogę oraz prawe ramię). W szpitalu spędził 15 miesięcy i nigdy już nie wrócił na front.
[...]
W 1927 w zaledwie 6 tygodni napisał swoją najsłynniejszą powieść, była to Na Zachodzie bez zmian (niem. Im Westen nichts Neues), w której opisał niesamowitą brutalność wojny z punktu widzenia dziewiętnastoletniego żołnierza, który był przedstawicielem straconego pokolenia. Powieść została wydana dopiero w styczniu 1929.
[...]
W 1933 roku naziści z rozkazu Josepha Goebbelsa, ówczesnego ministra propagandy zabronili wydawania dzieł Remarque'a i publicznie spalili jego książki. Nazistowska propaganda zaczęła rozpowszechniać nieprawdziwe informacje jakoby Remarque był potomkiem francuskich Żydów, a jego prawdziwe nazwisko brzmiało: "Kramer" (sugerując, że Remarque to pseudonim, który powstał przez odwrócenie kolejności liter w nazwisku Kramer). Stwierdzili ponadto, cokolwiek mylnie, że Remarque nie służył aktywnie podczas wojny.
W 1943 roku naziści aresztowali jego siostrę, Elfriede Scholz i skazali na śmierć przez zgilotynowanie. Wyrok wykonano 16 grudnia 1943. Przedtem Roland Freisler powiedział jej "Niestety twój brat zdołał nam uciec, ty, jednakże, nie uciekniesz".
Tę książkę powinna przeczytać każda osoba, która chwali wojnę; każdy kto pragnąłby wojny.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać