Cytat:Donald Trump udzielił wywiadów dla niemieckiego "Bilda" i brytyjskiego "The Times". Uznał w nich Unię Europejską za "instrument niemieckiej dominacji", którą Niemcy zdecydowały się stworzyć, żeby rywalizować w handlu międzynarodowym z Ameryką. Dlatego nie obchodzi go, czy Unia przetrwa, czy się rozpadnie.
Z kolei Brytyjczyków pochwalił za Brexit, który nazwał “wspaniałym krokiem”. Prorokował, że dzięki niemu wyspiarze będą robić fantastyczne interesy. Również z Ameryką, bo Trump zamierza w ekspresowym tempie, może nawet w kilka tygodni, podpisać umowę o wolnym handlu z Wielką Brytanią. To byłoby zaskoczeniem, bo tego typu umowy o wolnym handlu negocjuje się latami.
- Jeśli chcecie znać moje zdanie, to inne kraje też wystąpią z UE – mówił Trump. - Napływ imigrantów był kroplą, która przelała czarę goryczy. Ludzie chcą mieć swoją tożsamość i Wielka Brytania też tego chce…
Decyzję kanclerz Angeli Merkel, żeby przyjąć milion imigrantów, Trump nazwał “katastrofalną”. Zapowiedział, że ludzie wjeżdżający do USA będą poddawani ekstremalnej kontroli, w tym obywatele niektórych krajów europejskich.
W sprawie NATO Trump powtórzył to, co mówił w kampanii wyborczej.
- NATO jest przestarzałe po pierwsze dlatego, że zostało wymyślone wiele, wiele lat temu – powiedział "Bildowi". - Po drugie, jego członkowie nie płacą tyle, ile powinni. Tylko pięć krajów spełnia wymogi finansowe. Tylko pięć! To niewiele... Mimo to NATO pozostaje dla mnie bardzo ważne.
Ponadto, zdaniem Trumpa, NATO nie włączyło się w walkę z terroryzmem.
Znacznie więcej Trump obiecuje sobie po Rosji, z którą zamierza robić interesy i negocjować zmniejszenie arsenałów nuklearnych. Jeśli negocjacje się powiodą, zapowiada zniesienie sankcji przeciwko Rosji.
http://wyborcza.pl/7,75399,21249638,dona...ziemy.html
Trochę lipa z tym Trumpem...
Co do oceny imigracyjnej polityki Merkel i jej konsekwencji ma oczywiście rację, ale martwi mnie jego podejście do polityki zagranicznej. Może ta jego polityka nie będzie zła dla USA, ale z pewnością będzie zła dla nas.
Mam nadzieję, że tylko tak se pierdoli głupoty jak to on i że sztab stojących za nim republikanów będzie temperował jego pomysły.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać