Gladiator,

Rodica,
Jak sądzisz, co spowodowało skokowy wzrost średniej długości życia Polaków po odzyskaniu wolności?
W jednym masz rację, w peerelowskiej robocie nie było takiej "spinki", jaka często ma miejsce w dzisiejszych firmach.
Twoi znajomi rezygnując z udziału w wyborach oddali swój los w ręce innych. Można i tak, choć ja nie zaryzykowałbym takiego hazardu.
Cytat:P.S. Póki co, Melania w błękitnym kostiumie Ralpha Laurena nawiązującym do stylu Jacqueline Kennedy wyglądała olśniewająco.Cóż, o gustach ... itd. Przyglądając się zdjęciu pierwszej damy w dniu zaprzysiężeniu męża, odnosiłem wrażenie, że przygotowała się do porządków po Obamach w Białym Domu, ze szczególnym uwzględnieniem szorowania łazienek i pastowania podłóg.![]()

Rodica,
Cytat:exeter:Micha o której piszemy, była w PRLu z reguły niezbyt duża i wypełniona badziewnym żarciem. A obraz warunków pracy jakie przedstawiłaś, być może odpowiadał rzeczywistości w niektórych miejscach, np. w administracji, ale jest zupełnie fałszywy gdy spróbujemy przyjrzeć się warunkom w przemyśle. Nawet nie będę przywoływał tak ukochanych przez partię górników, ale łódzkie prządki, lub pracownicy grudziądzkiego Stomilu, pracowali w warunkach podobnych do tych pokazanych w Ziemi Obiecanej Wajdy. I to właśnie one były powodem podejmowanych co kilka lat protestów robotniczych, które władza brutalnie pacyfikowała.
Cytat: napisał(a):- nie wolność jest ważna, lecz pełna micha. Otóż zaręczam Ci całym swoim doświadczeniem, to nie jest prawdą!
Wyobraź sobie teraz, że zamiast pełnej michy i pracy, która pukała do drzwi i prosiła żebyś ją wziął, masz pustą michę i stoisz w kolejce o pracę o którą ubiega się 20 kandydatów. Kiedyś w pewien sposób było pięknie i spokojnie, stabilizacja, płaca za siorbanie kawki i piłowanie paznokci, żadnego cv, doświadczenia, języków. Kończysz szkołę i bez większych starań dostajesz dożywotnią, ciepłą posadkę, niskopłatną, mało ambitną ale pewną.![]()
Jak sądzisz, co spowodowało skokowy wzrost średniej długości życia Polaków po odzyskaniu wolności?
W jednym masz rację, w peerelowskiej robocie nie było takiej "spinki", jaka często ma miejsce w dzisiejszych firmach.
Cytat:Niewiele wiesz o wyścigu szczurów i o tym jak młodzi pracują, po 10, 12 godzin a nawet po trzy dni z małymi przerwami na drzemkę. I jeszcze szef Ci powie, że miało być na wczoraj.Ryzykowne założenie, w końcu ja też utrzymuję się z pracy.
Dlatego, wielu z moich znajomych nie poszło do wyborów, bo mieli je w poważaniu.
Twoi znajomi rezygnując z udziału w wyborach oddali swój los w ręce innych. Można i tak, choć ja nie zaryzykowałbym takiego hazardu.

![[Obrazek: smile.gif]](https://ateista.pl/images/smilies/smile.gif)