Lumberjack napisał
ErgoProxy napisał
Powiedziałbym, ładnie brzmi, niemniej w błędzie nie jestem.
Zadłużenie rzędu 17%, spore zapasy złota i co najważniejsze. Po krachu giełdowym rząd Rosji wykupił akcje koncernów po groszowych wręcz cenach. W ten sposób Rosja odzyskała panowanie nad własnym bogactwami surowcowymi. Ów słynny kapitał bez twarzy nie ma kontroli nad niezmierzonymi bogactwami Syberii. W ramach globalizacji Rosja staje się podmiotem, a nie przedmiotem jak to było za czasów Jelcyna w latach 90 siatych. Tworzy też własne systemu mogące współpracować ze światowymi lub być niezależne.
ErgoProxy
Z tym nieprzyjacielem polskim kultury to przesada. Polska kultura jest ceniona w Rosji, przynajmniej była. To raczej my się nieco jej obawiamy sądzę niezbyt potrzebnie, jest ona zbyt hermetyczna. Jeśli zaś ceni się różnorodność, to stanowi ona jej niezłą cząstkę.
Lumberjack
Otóż, tę opinie wygłosił Brzezinski, tak więc z nim polemizujesz. Nie neguje twojej opinii o ciekawych filmach, serialach. Biorąc jednak średnią mamy ten hedonizm i to pewnie miał Brzezinski na myśli. Kultura USA jako całość jest dość łato przyswajalna, dlatego jest jak jest.
Cytat: Jesteś w błędzie. Suwerenność Rosji została brutalnie zgwałcona przez Putina. Rosja jest krajem podległym niezbyt przewidywalnemu despocie.
ErgoProxy napisał
Cytat:Dość to zabawnie brzmi, bo globalizacja wynika z postępu w technologii komunikacyjnej, umożliwiającej kontrolowanie procesów na drugim końcu świata, a zatem wszelkie nastawienie antyglobalistyczne skończy się przykro dla nastawionych. Globalizacja to jest platforma biznesowa, której należy się nauczyć, żeby samemu z niej korzystać. Co do suwerenności Rosji, mnie obchodzi suwerenność Polski, i jeśli Rosja ma zamiar bronić swojej suwerenności atakując kraje ościenne, to ja ideę Rosji suwerennej będę zwalczał, bo taka Rosja stanowi dla zagrożenie dla Państwa Polskiego
Powiedziałbym, ładnie brzmi, niemniej w błędzie nie jestem.
Zadłużenie rzędu 17%, spore zapasy złota i co najważniejsze. Po krachu giełdowym rząd Rosji wykupił akcje koncernów po groszowych wręcz cenach. W ten sposób Rosja odzyskała panowanie nad własnym bogactwami surowcowymi. Ów słynny kapitał bez twarzy nie ma kontroli nad niezmierzonymi bogactwami Syberii. W ramach globalizacji Rosja staje się podmiotem, a nie przedmiotem jak to było za czasów Jelcyna w latach 90 siatych. Tworzy też własne systemu mogące współpracować ze światowymi lub być niezależne.
ErgoProxy
Cytat:Rosja jest mi doskonale tutaj zbędna, raz jako ersatz i dwa jako historyczny (?) nieprzyjaciel polskiej kultury.
Z tym nieprzyjacielem polskim kultury to przesada. Polska kultura jest ceniona w Rosji, przynajmniej była. To raczej my się nieco jej obawiamy sądzę niezbyt potrzebnie, jest ona zbyt hermetyczna. Jeśli zaś ceni się różnorodność, to stanowi ona jej niezłą cząstkę.
Lumberjack
Cytat: Tylko przez złą wolę można dostrzegać w kulturze USA hedonizm jako dominujący aspekt. A potem można już tylko dalej brnąć w wyciąganiu mylnych wniosków na podstawie błędnych przesłanek.
Otóż, tę opinie wygłosił Brzezinski, tak więc z nim polemizujesz. Nie neguje twojej opinii o ciekawych filmach, serialach. Biorąc jednak średnią mamy ten hedonizm i to pewnie miał Brzezinski na myśli. Kultura USA jako całość jest dość łato przyswajalna, dlatego jest jak jest.