Gladiator napisał(a): . To raczej my się nieco jej obawiamy sądzę niezbyt potrzebnie, jest ona zbyt hermetyczna. Jeśli zaś ceni się różnorodność, to stanowi ona jej niezłą cząstkę.
Rosyjska kultura jest świetna. Dostojewski, Tołstoj, Puszkin czy Bułhakow - wszyscy stworzyli niewątpliwie wyśmienite dzieła.
Tylko, że nie jest to coś co by mnie miało zachęcić do sympatii względem polityki prowadzonej przez Rosję.
Gladiator napisał(a): Otóż, tę opinie wygłosił Brzezinski, tak więc z nim polemizujesz.
Więc Brzeźiński jest w błędzie.
Gladiator napisał(a): Nie neguje twojej opinii o ciekawych filmach, serialach. Biorąc jednak średnią mamy ten hedonizm i to pewnie miał Brzezinski na myśli. Kultura USA jako całość jest dość łato przyswajalna, dlatego jest jak jest.
A jaka jest kultura rosyjska? Nie jest hedonistyczna, bo...? Jaki etos jest promowany we współczesnej kulturze rosyjskiej?
ErgoProxy napisał(a): Kultura ludyczna, kultura masowa nigdy nie jest kulturą wysokich lotów. Można jednak odmówić jej przyswajania – po prostu wyłączyć telewizor, co osobiście zrobiłem już dawno.
Żałuj... nie wiesz nawet co cię mija. "Dlaczego ja", "Pamiętniki z wakacji" etc.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać