Roan Shiran,
Nie chodziło o dowodzenie, że Chrześcijanin może nie być Katolikiem, bo to wiedzą już przedszkolaki, tylko o to, że można nie zgadzać się z wykładnią wiary prezentowana przez Watykan i pozostać w swoim rozumieniu Chrześcijaninem. O czym była mowa u podstaw tej dyskusji - czyli w materiale zamieszczonym przez znaLezczynię.
Ponieważ wygląda na to, że nikt z Was nie czyta postów poprzedników, zamieszczam stosowny cytat:
Uważasz, że masz bardziej prawo definiować ją, kim jest, niż ona sama?
Uważasz, że nie można być katolikiem (uważać się za katolika), a jednocześnie nie wyrażać zgody na jakieś reguły/ poczynania/ wymagania KK?
I to tego odnosiłem się przywołując postać Marcina Lutra - czołowego krytyka katolickiej doktryny i według milionów Jego zwolenników, wzorowego Chrześcijanina.
Wybaczcie, ale ja pasuję, nie mając sił dalej ciągnąć dyskusji na tym poziomie.
Cytat:Na co Ci Żarłak odpowiedział: "Nieprawda. Jesli chrzescijanin powie, ze nie wierzy w grzech pierworodny albo koniecznosc przystapienia do chrztu tzn. ze nie jest chrzescijaninem.", ale oczywiście nie czytasz tego, co do Ciebie ludzie piszą.rzeczywiście, to nawet nie jest kwadratura koła, co łamanie kołem.
Wytłumaczenie Ci tego, że nikomu z dyskutujących nie chodziło o to, czy chrześcijanin może nie być katolikiem (wow, co za odkrycie!) zostawiam komuś z większą cierpliwością.
Nie chodziło o dowodzenie, że Chrześcijanin może nie być Katolikiem, bo to wiedzą już przedszkolaki, tylko o to, że można nie zgadzać się z wykładnią wiary prezentowana przez Watykan i pozostać w swoim rozumieniu Chrześcijaninem. O czym była mowa u podstaw tej dyskusji - czyli w materiale zamieszczonym przez znaLezczynię.
Ponieważ wygląda na to, że nikt z Was nie czyta postów poprzedników, zamieszczam stosowny cytat:
Uważasz, że masz bardziej prawo definiować ją, kim jest, niż ona sama?
Uważasz, że nie można być katolikiem (uważać się za katolika), a jednocześnie nie wyrażać zgody na jakieś reguły/ poczynania/ wymagania KK?
I to tego odnosiłem się przywołując postać Marcina Lutra - czołowego krytyka katolickiej doktryny i według milionów Jego zwolenników, wzorowego Chrześcijanina.
Wybaczcie, ale ja pasuję, nie mając sił dalej ciągnąć dyskusji na tym poziomie.