http://wiadomosci.onet.pl/swiat/rumunia-...zi/qh0hp1r
http://businessinsider.com.pl/wiadomosci...ja/gstsfsq
Szkoda w ogóle, że ludzi przymusza się do oddawania pieniędzy. Fundusze bawią się naszą kasą, a w razie jak coś nie pyknie, to chuj nam w dupę. Ja bym wolał odkładać se na konto.
Cytat:We wczorajszych wieczornych manifestacjach antyrządowych wzięło udział 500 tys. ludzi, z czego w samym tylko Bukareszcie 250 tys. Trwające od 6 dni protesty nie ustały, mimo wycofania przez rząd kontrowersyjnego dekretu depenalizującego korupcję – podały rumuńskie media. Zobaczcie zdjęcia.
Demonstranci zgromadzili się na Placu Zwycięstwa przed siedzibą rządu, powiewając rumuńskimi flagami, dmąc w trąbki i prezentując kukły polityków w strojach więziennych. Skandowano: "Wy złodzieje!' i "Odejdźcie!".
Premier Sorin Grindeanu wykluczył jednak możliwość podania się rządu do dymisji, ponieważ "jego gabinet czuje się odpowiedzialny wobec ludzi, którzy zagłosowali 11 grudnia na Partię Socjaldemokratyczną (PSD)" – jak podkreślił w swym wystąpieniu telewizyjnym. Grindeanu zarządził jednocześnie opublikowanie protokołów, które mogą skompromitować poprzedni rząd.
http://businessinsider.com.pl/wiadomosci...ja/gstsfsq
Cytat:OFE PZU Złota Jesień sprzedał wszystkie papiery Almy, kończąc tym samym długą, bo niemal trzynastoletnią „przygodę” z siecią delikatesów. Niestety, nie była to udana inwestycja. Fundusz emerytalny kupował bowiem akcje średnio po 28 zł za papier, a sprzedawał za… niecałe 2 zł za sztukę.
Dziś OFE PZU jest już niewidoczny w akcjonariacie Almy. Z najnowszych komunikatów wynika, że fundusz sprzedał wszystkie papiery delikatesów (796 tys. sztuk) w dniach 31 stycznia i 1 lutego. Wówczas akcje Almy wahały się między 1,6 a 2,3 zł. Przyjmując zatem średnią cenę 1,95 zł za papier, daje to kwotę około 1,5 mln zł. Strata funduszu wynosi więc prawie 18 mln zł.
- Informacje dotyczące lokat funduszu są objęte tajemnicą zawodową. Dlatego też nie będziemy komentować tej kwestii – usłyszeliśmy w biurze prasowym grupy PZU.
Dla przypomnienia: OFE inwestują składki emerytalne Polaków, a więc strata funduszu to niejako strata również przyszłych emerytów. Gwoli sprawiedliwości udział Almy w portfelu OFE PZU był znikomy. Na koniec grudnia 2016 roku fundusz ten w akcjach ulokowane miał 15 mld zł (75 proc. aktywów), z czego papiery Almy stanowiły 1,6 mln zł, a więc zaledwie 0,01 proc. Dlatego procentowo strata na papierach delikatesów jest niewielka.
Warto jednak pamiętać, że sukcesem każdego funduszu jest odpowiednia selekcja (dobór) spółek, za którą odpowiada zarządzający portfelem. Jeśli miałby on więcej tego typu nietrafionych inwestycji, to straty procentowe byłyby dużo wyższe.
Szkoda w ogóle, że ludzi przymusza się do oddawania pieniędzy. Fundusze bawią się naszą kasą, a w razie jak coś nie pyknie, to chuj nam w dupę. Ja bym wolał odkładać se na konto.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać