cobras napisał(a): Ale ty tu piszesz bardziej o stanowieniu prawa, i tu rzeczywiście zgoda, dane społeczeństwo tworzy prawo zgodnie ze swoimi przekonaniami itd. A mi chodzi o istniejące prawo i jego interpretacje, które są zależne od poglądów sędziów. I raz coś będzie dopuszczalne, a raz nie, w zależności od tego, kogo prezydent nominował. To mi się w prawie nie podoba.
Ok, rozumiem, ale to też jest naturalna kolej rzeczy. Powszechnie dominująca moralność, prawo i kultura zawsze będą zmienne. W USA jest przynajmniej o tyle fajnie, że każdy stan może sobie sam ustalać część praw. I to jest super, bo nie podoba ci się konserwatywny Texas, w którym wykonuje się kary śmierci, to jedziesz do Kaliforni gdzie masz legalne homośluby i maryśkę. Mi to się podoba. U nas też by się przydało dać województwom trochę wolnej ręki, to by może zaczęły ze sobą konkurować i ludzie byliby bardziej zadowoleni.
exeter napisał(a): to, że Putin kupił sobie Biały Dom, nie oznacza jeszcze, że kupił całą Amerykę.
Dlaczego to przyjmujesz za oczywistość?
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać