Sofeicz napisał(a): Czegoś nie rozumiem - to amerykańskie łupki były 'zamrożone"?
Nie, ale ich wydobycie może być podwojone:
Cytat:Donald Trump podjął pierwszy krok w stronę zapowiadanej ekspansji amerykańskiego sektora energetycznego. Zapowiedział zielone światło dla budowy dwóch kontrowersyjnych i wstrzymanych przez prezydenta Obamę ropociągów Keystone XL i Dakota Access.
Jeśli będę zbudowane, mogą wspomóc podwojenie produkcji amerykańskiej ropy za 2-3 lata. Decyzja Trumpa jest pierwszym formalnym znakiem nadchodzącego boomu naftowo–gazowego. Ożywienie sektora jest już jednak widoczne od kilku miesięcy. I to za sprawą odwiertów, które wydawało się, że nie powrócą. Jesienią ubiegłego roku firmy eksploatujące złoża łupkowe zaczęły zwiększać produkcję uruchamiając istniejące i budując nowe odwierty. Stało się tak za sprawą zwyżki cen ropy naftowej, które osiągnęły poziom opłacalny dla wznowienia produkcji. Co oznacza, że kraje OPEC, z Arabią Saudyjską na czele, przegrały wojnę z łupkami.
http://forsal.pl/artykuly/1017373,usa-za...runku.html
zefciu napisał(a): Nie rozumiem. Kogo skreśliłem?
No Donalda.
zefciu napisał(a): Cały czas nie wiem, jaki cel miał Kreml w obsadzeniu Białego Domu Trumpem. Liczę, że celem było po prostu osłabienie i ośmieszenie USA, bo jestem optymistą niepoprawnym.
No ale skąd to wiesz? Za mało czasu rządzi. Popełnia różne gafy i głupoty, ale dopiero zobaczymy jaką będzie miał politykę względem Rosji. Możliwe, że nie będzie aż taki zły jak się wydaje. Żydomasoni sterujący potajemnie Ameryką raczej nie pozwolą mu być pożytecznym idiotą
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać