manager napisał(a): Sorry, że się wtrącam, ale od dłuższego czasu nie biorę udziału w tej dyskusji, więc wydaje mi się, że jestem mniej zaangażowany emocjonalnie i patrzę chłodnym okiem. Według mnie w wypowiedziach Teisty absolutnie wszystko się zgadza. Nie ma tu żadnego bełkotu - całość jest spójna i zrozumiała. Musisz jedynie zacząć operować na jeszcze wyższym poziomie abstrakcji niż te, o których wcześniej wpominałeś.
to pomogłeś

manager napisał(a): Ad meritum:
"Wolna wola" to jedynie koncept czysto filozoficzny umownie przypisywany istocie ludzkiej w celu kształtowania i kontrolowania społeczeństw. Poza sferą idei "wolna wola" nie istnieje, więc żaden człowiek posiadać jej nie może. Gdyby "wolna wola" rzeczywiście istniała, to w świetle współczesnej wiedzy naukowej musielibyśmy stwierdzić, że oprócz ludzi obdarzone są nią również nie tylko szympansy i inne małpy człekokształtne, ale wszystkie zwierzęta posiadające mózg. Czas zatem przystapić do konstruowania systemów moralnych i prawnych dla pozostałych gatunków współzamieszkujących naszą planetę.
A tam. Dzieci mają mózg a są na tyle podatne na manipulacje ze strony dorosłych że nie traktuje się jako zdolnych do podejmowania życiowych decyzji. Nie samo posiadanie mózgu się liczy ale też jakość tego mózgu
manager napisał(a): Jedyną istotą, która dysponuje wolną wolą może być, co najwyżej Bóg, ale do tego musiałby najpierw istnieć. Niestety, jak narazie też pozostaje w sferze idei. "Wolna wola", moralność, etyka, dobro i zło, Bóg... itp., to wymuszone determinizmem wszechświata wymysły człowieka. Zresztą tak samo, jak każda inna myśl każdej myślącej istoty występującej w tym wszechświecie, włącznie z moją myślą, którą tu właśnie zaprezentowałem.
A tak swoją drogą, ciągle to do mnie wraca. Determinizm, loteria lub co? Co jest trzecią opcją? Jaką miałby bóg? Byłby niewolnikiem swojego charakteru? Czy może niewolnikiem losowych decyzji? Już niezależnie od tego jaki jest podmiot (bóg czy mrówka) interesuje mnie jaki jest trzeci wariant który miałby zagwarantować wolną wolę bo ciężko jest mi go sobie wyobrazić cokolwiek. Jest jeszcze opcja mieszana, czyli że na przykład na poziomie subatomowym działa loteria ale reszta wszechświata jest ściśle zdeterminowana. Ale dla człowieka i wolnej woli to nie ma wiekszego znaczenia.