lumberjack napisał(a): Ale czy to ci się nie gryzie z koncepcją, że każdy człowiek może swoimi pieniędzmi dysponować swobodnie? No bo tak - chciałbyś roztaczać pewnego rodzaju "opiekę" nad głupcami, którzy z lenistwa i chciwości powierzają oszustom swoje pieniądze.Może i się gryzie, ale ja takiej koncepcji nie wyznaję dlatego mi to nie przeszkadza. Ja cenię koncepcję, która mówi iż pieniądze można przyjmować w ramach określonych norm, co do których chciałbym aby były powszechnie obowiązującym prawem. Dlatego popieram np. ustawowy zakaz lichwy.
Cytat:A może powinniśmy jednak traktować nawet głupich ludzi jak ludzi dorosłych. Chce inwestować w Amber Gold albo Recyclix?Ależ traktuję. Chcę aby twórcy Amber Gold odpowiadali karnie za swoje czyny tak jak na dorosłych przystało.
Cytat:Chce inwestować w Amber Gold albo Recyclix? Niech inwestuje. Chce grać na Forexie albo w kasynie? Droga wolna. Chce wywalić całą pensję na kupony toto lotka? Proszę bardzo. Chce odpalać szluga banknotami? Niech odpala - chuj głupcowi w dupę. Jakoś nie potrafię wykrzesać w sobie litości czy współczucia wobec takich ludzi.A ja potrafię. W swej naiwności zawierzyli, że ktoś będzie czynić tak jak im to przedstawia. Skoro ten ktoś nie wyłożył kawy na ławę to nie krytykuję tych ludzi za świadome podejmowanie ryzyka (a tego bym tak nie współczuł) tylko współczuję braku przydatnej w życiu cechy jaką jest umiejętność dostrzegania pułapek.
Co innego jasne okoliczności i zasady (lotto) a co innego krętactwa, które trafiają pod lupę kns.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN