Baptiste napisał(a): Ja cenię koncepcję, która mówi iż pieniądze można przyjmować w ramach określonych norm, co do których chciałbym aby były powszechnie obowiązującym prawem. Dlatego popieram np. ustawowy zakaz lichwy.
Jeśli ludzie dorośli, w pełni odpowiedzialni umówią się ze sobą na pożyczkę taką lub sraką, na żaden, mały lub duży procent to tylko ich sprawa. Tak przynajmniej mi się wydaje.
Baptiste napisał(a): Ależ traktuję. Chcę aby twórcy Amber Gold odpowiadali karnie za swoje czyny tak jak na dorosłych przystało.
No i spoko. To było oszustwo, a za oszustwo należy karać.
Baptiste napisał(a): A ja potrafię. W swej naiwności zawierzyli, że ktoś będzie czynić tak jak im to przedstawia. Skoro ten ktoś nie wyłożył kawy na ławę to nie krytykuję tych ludzi za świadome podejmowanie ryzyka (a tego bym tak nie współczuł) tylko współczuję braku przydatnej w życiu cechy jaką jest umiejętność dostrzegania pułapek.
Ok, masz rację.
Baptiste napisał(a): Co innego jasne okoliczności i zasady (lotto) a co innego krętactwa, które trafiają pod lupę kns.
W sumie lotto też jest dla mnie krętactwem - jest jawnym żerowaniem na chciwości i głupocie ludzi. To przecież nic więcej jak stworzony przez matematyków schemat na zgarnianie od ludzi kasy. Minipiramida finansowa. No ale kto by się tam awanturował o małe kwoty...
Hmm... a co, gdyby Amber Gold informowało jasno i przejrzyście czym jest - pozwoliłbyś takiej firmie istnieć na rynku?
Żarłak napisał(a): Jest różnica pomiędzy nakłanianiem osób nieświadomych i mało zaradnych do osiągania łatwych zysków, a przy tym wprowadzania ich w błąd, a oferowaniem łatwych zysków ludziom chciwym i zdrowym psychicznie o co najmniej przeciętnej zaradności życiowej. Pierwszych warto chronić odpowiednią informacją i pomocą prawną, a drugim można zaoferować drogą lekcję życiową, jeśli zignorują ostrzeżenia.
Racja.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać