Cytat:Jeśli ludzie dorośli, w pełni odpowiedzialni umówią się ze sobą na pożyczkę taką lub sraką, na żaden, mały lub duży procent to tylko ich sprawa. Tak przynajmniej mi się wydaje.Ja nie jestem zwolennikiem swobody umów. Nie uważam, że ludzie powinni się umawiać na co tylko chcą. Gdybym tak uważał to np. konsekwencją byłoby wyrzucenie całego prawa pracy do kosza.
Na gruncie ekonomicznym dlatego iż pewne jednostki mogą wykorzystywać okoliczności innych ku temu aby ich wykorzystywać. A potem to już tylko dziennikarze mają kupę gotowego materiału na różnorakie programy interwencyjne. ;

Wyobraź sobie sytuację, że ojciec całej rodziny idzie do lichwiarza po pożyczkę na 2000zł na wysoki procent a zabezpieczeniem ma być jego mieszkanie co jeszcze w obecnych warunkach prawnych jest możliwe, ale ma się chyba zmienić.
Było już kilka afer w Polsce polegających na tym, że lichwiarze celowo udzielali takich pożyczek licząc na to, że klient ich nie spłaci i w ten sposób wzbogacą się o jakieś nieruchomości.
Można na to pozwolić, dumny tatuś mógłby potem pod mostem bo pod mostem ale jednak stwierdzić iż polskie prawo i pan lichwiarz potraktowali go jak dorosłego, odpowiedzialnego faceta i przyjął plwocinę na twarz jak na samodzielnego i wolnego człowieka przystało.
Jakoś jednak trudno mi sobie wyobrazić taką sytuację.
Cytat:W sumie lotto też jest dla mnie krętactwem - jest jawnym żerowaniem na chciwości i głupocie ludzi.Niby czemu? Krętactwo to mataczenie, zatajanie informacji, łamanie prawa, itd. Niczego takiego w totalizatorze sportowym nie widzę.
Cytat:Hmm... a co, gdyby Amber Gold informowało jasno i przejrzyście czym jest - pozwoliłbyś takiej firmie istnieć na rynku?Nie wiem, być może w ramach pilotażu tak. Jeśli pilotaż skutkowałby nagromadzeniem problemów społecznych to do kosza i już.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN