Lumberack

Cytat:Chcą imigrować do kraju, który uważają za wartościowy. A kraj, który sam siebie uważa za wartościowy będzie dbał o to, żeby mogli mieć do niego dostęp przede wszystkim ludzie wartościowi.Zasadniczo chodzi mi o to, że z samego przekonania o własnej wartości niewiele wynika.
Cytat:Z kolei kraj taki jak Niemcy, słynący z dobrych zasiłków, nie przyciągnie ludzi wartościowych tylko leniwych, pragnących zasiłku.Rzecz w tym, że Niemcy nie słyną wyłącznie z wysokich zasiłków (swoją drogą sprawdzałeś kiedyś jakie to są zasiłki i komu oraz na jakich zasadach przysługują?) ale z wysokiego PKB per capita i niskiego bezrobocia – i to są właśnie czynniki, które przyciągały i przyciągają tam imigrantów (choćby z Polski).
Cytat:Polska nie jest takim znowu chujowym miejscem do życia. Mimo wszystko jest jednym z lepszych miejsc do życia. Może i nie jesteśmy w światowej czołówce, ale i tak jest git.I między innymi z tego powodu nigdy wyjeżdżać stąd nie chciałem, nie chcę i najprawdopodobniej chcieć nie będę, ani jakoś nie zazdroszczę tym, którzy się na wyjazd zdecydowali. A że raz na ruski rok mnie krew zalewa, szlag trafia i gorzka refleksja nachodzi, to już inna sprawa.

Cytat:Nie wiem. Jeśli chodzi o Ukraińców, to nie widzę wcale wielkiej radości, ale nie ma też jakiejś większej niechęci. Jeśli chodzi o "uchodźców”, to raczej nikt się nie cieszy na myśl, żeby mieli do nas zawitać. Wcale nie wygląda to tak jakbyśmy z desperacji mieli podchodzić z entuzjazmem do każdej osoby.Z Ukraińców cieszą się ci którzy ich zatrudniają, natomiast uchodźcy, tak ci w cudzysłowie, jak i ci prawdziwi to absolutny margines.
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.