Baptiste
Cytat:Praworządność to nie jest też zasada, która gwarantuje brak gnębienia obywateli. Mieszasz całkowicie różne rzeczy. Działanie w ramach i granicach prawa niczego takiego nie zagwarantuje gdy będzie uchwalane gnębiące prawo.Oczywiście, że nie zagwarantuje, niemniej jednak znacząco owe gnębienie utemperuje i ograniczy zabezpieczając obywatela przed samowolą organów władzy. Gdyby Drzymała mieszkał nie w praworządnych Prusach a w rządzącej się prawami samodzierżawia Rosji to nikt by się z nim nie procesował, tylko przyjechaliby Kozacy i spaliliby mu ten wóz w cholerę, a jego samego wychłostali nahajkami. I nikt by o nim więcej nie usłyszał. Ponieważ jednak Drzymała mieszkał w państwie praworządnym, to urzędnicy, choć nie pałali do niego sympatią, to mogli zrobić tylko tyle na ile pozwalały im przepisy prawa. I to jest właśnie realna ochrona, a nie jakieś tam teoretyczne pieprzenie.
Cytat:Ja nie będę się czuć wolnym obywatelem dopóki nie będę żył w suwerennym państwie polskim.Nie idealizuj suwerenności. Suwerenność państwa nie stanowi bowiem żadnej gwarancji wolności jego obywateli. Czy czułbyś się wolnym obywatelem żyjąc w suwerennej Polsce, tyle że rządzonej na obraz i podobieństwo ZSRR, Trzeciej Rzeszy lub KRLD - by sięgnąć po współczesny nam przykład suwerennego państwa? Co więcej, sama w sobie, suwerenność państwa nie jest tożsama z jego zdolnością do skutecznego kształtowania swojego otoczenia polityczno-gospodarczego. Jak już pisałem przy innej okazji, suwerenność, którą każdy może zdeptać jak peta nie ma żadnej wartości. A tak w ogóle, to żyjesz w suwerennym państwie polskim. I lepszej suwerenności od tej którą mamy mieć nie będziemy.
Cytat:Bez takiej Polski będę czuć iż jestem pod butem.Przepraszam bardzo, ale ile ty masz lat? 12?
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.