Cytat:Przepraszam bardzo, ale ile ty masz lat? 12?Ja bym powiedział, że tak się w jakimś gimnazjum odzywają starszaki (14-latkowie) względem 13-latków jak nic lepszego nie potrafią powiedzieć i nie rozumieją, że z wiekiem wcale nie trzeba się zamieniać w "patriotę gównianego".
To takie moje autorskie określenie, którego zacząłem używać względem pewnej kategorii ludzi po tym jak już nie jeden raz przeczytałem w różnych miejscach iż patriotyczną postawą jest zbieranie kup po swoim psie w parku.
A właśnie najczęściej patriota gówniany jest przeciwstawiany patriocie bogoojczyźnianemu, który głosi takie doprawdy dziwaczne i niepojęte rzeczy jak potrzeba istnienia i rozwijania państwa polskiego. No cóż za dziecinada...
Cytat:Nie idealizuj suwerenności. Suwerenność państwa nie stanowi bowiem żadnej gwarancji wolności jego obywateli.Oczywiście, że nie stanowi, ale może być jej czynnikiem składowym. No i dlaczego mam jej nie idealizować? Każdy ma swojego konika.
Czy na prawdę ten demoliberalny monolit wraz z tendencjami do absolutystycznie pojmowanej wolności i utylitaryzmem to jedyna płaszczyzna, na której może się realizować światopogląd człowieka i jak coś idealizować to tylko cnoty z tego worka?
Cytat:A tak w ogóle, to żyjesz w suwerennym państwie polskim. I lepszej suwerenności od tej którą mamy mieć nie będziemy.I bardzo się cieszę, że żyję w suwerennym państwie polskim. Smuci mnie jednak, że są wśród mnie obywatele, którzy są to gotowi niszczyć w imię jakiś paranoicznych wizji lub zwyczajnych dupereli ."Trybunał kurwa!" i do przodu.
To już nawet w II RP po przewrocie majowym niewielu było takich co w obliczu znacznie poważniejszych przewin względem swojego raju wymarzonego, czyli demokratycznego państwa prawa, inaczej demokracji liberalnej, głosiło jakieś zaprzańskie postulaty.
Mimo wszystko silna jeszcze była świadomość narodowa i zwyczajne poczucie przyzwoitości, racji stanu (nie ma to jak cieszyć się na wieść o sankcjach gospodarczych dla własnych współobywateli) czy dbałość o honor osobisty. Bądź co bądź poza komunistycznymi następcami Marchlewskiego nie była to popularna postawa.
Cytat: Czy czułbyś się wolnym obywatelem żyjąc w suwerennej Polsce, tyle że rządzonej na obraz i podobieństwo ZSRR, Trzeciej Rzeszy lub KRLD - by sięgnąć po współczesny nam przykład suwerennego państwa? Co więcej, sama w sobie, suwerenność państwa nie jest tożsama z jego zdolnością do skutecznego kształtowania swojego otoczenia polityczno-gospodarczego. Jak już pisałem przy innej okazji, suwerenność, którą każdy może zdeptać jak peta nie ma żadnej wartości.Odpowiedź mogłeś już znaleźć wyżej. Powtarzam:
"
Ja nie będę się czuć wolnym obywatelem dopóki nie będę żył w suwerennym państwie polskim. Być może sama suwerenność państwa do tego nie wystarczy ale mimo wszystko jest to dla mnie czynnik konieczny i basta. "
Inaczej mówiąc-same koła nie wystarczą do zbudowania samochodu, ale bez kół nie uznam, że mam pojazd będący samochodem.
A o takie rzeczy jak praworządność można dbać bez uciekania się do szkodliwej dla kraju interwencji wielkiego brata czy uciekania pod jego skrzydełka przy rezygnacji z własnej państwowości (i to bez gwarancji, że wielki brat na zawsze pozostanie takim jakim jest w tej konkretnej chwili). Można realizować swoje cele bez takich kontrowersyjnych ruchów.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN