Cytat:W demokracjach zasadniczym problemem nie jest prawo, ani systemy wyborcze, problem stanowi jakość społeczeństwa które dokonuje wyboru. A jej nie da się zmienić szybko, być może nie da się w ogóle radykalnie jej poprawić.
Tym niemniej nawet z Trumpem, czy Kaczyńskim, ten system jest lepszy od każdego innego - i tego się trzymajmy. A panów których wymieniłem naprawdę łatwo jest zastopować, rzecz w tym, żeby ludzie tego chcieli, dopóki nie obrosną w piórka. Tak jak to zrobił Erdogan w Turcji, albo Putin w Rosji, wtedy społeczeństwo ma prawdziwy problem.
Sęk w tym że społeczeństwu się to podoba. Jest jakaś marna opozycja ale ludzie lubią być trzymani za mordy. Jakby było inaczej to autorytaryzm by się nie utrzymał.
Cytat:W Polsce są jacyś socjaliści? Oczko
A na serio, pytałeś o to ludzi z Razem?
Pytałem naszych forumowych gwardzistów sprawiedliwości społecznej. Jak łatwo zauważyć już się nie udzielam zbyt często w takich dyskusjach. Bo i po co? Zamiast daj mi, mówią daj nam. Efekt takiego działania jest ten sam. Tylko retoryka pseudoaltruistyczna.
Cytat:Zdań o jednostkach nie rozumiem, natomiast hyperloop, czy inne przełomowe technologie, wymagają finansowania na poziomie o którym możemy tylko pomarzyć. A ich wprowadzanie wiąże się z dużym ryzykiem. Tym niemniej mógłbym się w tej kwestii zgodzić z Tobą. Wydaje mi się, że taki przeskok technologiczny jednak miał w Polsce miejsce, choćby w telekomunikacji.
Przedstawiciel to jednostka, i jego decyzje to decyzje jednostki, co najwyżej podparte legitymacją wyborców. Jego decyzja to jego decyzja a nie decyzja kolektywu.
No bo skoki się dokonały i w telekomunikacji i w bankowości i w opiece medycznej w wielu zakresach. Po prostu zamiast iść i linearnie przenosić na nasz grunt kolejne technologie, pominęliśmy przestarzałe ogniwa tego łańcucha. Ale przecież brak perspektywicznego spojrzenia sprawia że w większości aspektów życia społecznego takich skoków nie ma.
Sebastian Flak