exeter napisał(a): . Co jest według mnie jedną z przyczyn wyraźnie widocznego wzrostu zainteresowania tą kategorią rowerów. I tyle.
Dla spokoju twojego ducha napiszę, że kupiłem używany rower którego cena katalogowa oscylowała wówczas ok. 2500 PLNów, płacąc za niego 1200. I tyle wystarczyło by mieć masę frajdy przez wiele lat.
Czego tobie i innym użytkownikom forum z całego serca życzę.
Moi znajomi kupili sobie sprowadzane z Holandii używane Batavusy (po 700 zł sztuka) - super sprzęt. Bardzo komfortowy. Powiedziałbym, że jest to takie Audi wśród rowerów

ErgoProxy napisał(a): O, bo to ciekawe. Jak definiujesz słowiańskość i jaki masz stosunek do panslawizmu? Bo znany mi jest pogląd, że słowiański etnos nie istnieje – że Słowian nie łączą żadne więzy oprócz pokrewieństwa ich języków, no i geograficznego sąsiedztwa.
Wóda. Pracowałem i piłem z Białorusinami i Ukraińcami i mogę śmiało powiedzieć, że wóda łączy ludzi.
exeter napisał(a): Dziś może nie jest to tak widoczne w sytuacji zmasowanego ataku kultury anglosaskiej, ale wystarczy spotkać się z braćmi Rosjanami, czy Słowakami i wysuszyć z nimi kilka opakowań szklanych, by tej bliskości doświadczyć.
O to to, dokładnie

exeter napisał(a): Natomiast do idei panslawizmu, mającej wyraźnie polityczny charakter, mam bardzo chłodny stosunek. Nie dostrzegam żadnego istotnego powodu, by taką wspólnotę budować. Nie widzę też żadnych korzyści dla naszego kraju z przynależności do takiego hipotetycznego tworu. Ta idea historycznie jest mocno związana z imperialnymi ambicjami Rosji, a to raczej kiepska rekomendacja zwłaszcza w Polsce.
Dokładnie. W Polsce od panslawizmu jest Zadruga, a Zadruga jest proruska.
Nie trzeba budować takiej wspólnoty. Wystarczy budować swój dobrobyt i pomagać innym przy jego budowaniu. Nie musimy na siłę i sztucznie przyjaźnić się z ludźmi z krajów słowiańskich. Wystarczy nie być chujem i przyjaźnić się tak jak z jakimkolwiek innym człowiekiem godnym przyjaźni.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać