ErgoProxy,
Genetyczny rodowód Słowian
Istniejemy trochę dłużej niż od roku 966
Cytat:@exeterA słyszałeś o tych badaniach?
No... tak, bliskość niewątpliwie, ale to jest szalenie niekonkretne. Da się to jakoś uchwycić z większą precyzją, nomen-omen, słowa?
Genetyczny rodowód Słowian
Istniejemy trochę dłużej niż od roku 966
Cytat: Nie mówię, żeby od razu podczepiać pod to sarmatyzm, jakkolwiek rozumiany, choć ustrój Rzplitej i tryb zawierania unii, a więc przez adopcję do herbu, czyli do rodu, mam właśnie za słowiański per se, a imperialnych panslawistów za uzurpatorów hołdujących ordyńskim pomysłom na rządzenie krajem. Dlatego zresztą uważam, że sercem Słowiańszczyzny jest obecnie Ukraina, czy mi się to podoba, czy nie – podoba mi się nie bardzo, ale cóż zrobić; oni pchnęli Poroszenkę na urząd na sejmie, tj. Majdanie, i nawet nie do końca zachowując zachodnio-demokratyczny obrządek.Nie mam nic przeciwko lokowaniu "serca" słowiańszczyzny na Ukrainie, tak samo jak nie miałbym nic przeciwko daleko idącej federalizacji obu naszych państw. Ale raczej nastąpi to na platformie wspólnoty europejskiej a nie jako inicjatywa lokalna. Choć zgadzam się, że idea sejmików wywodzi się tradycji słowiańskiej to biorąc pod uwagę doświadczenia polskiego parlamentaryzmu nie widziałbym w niej osiągnięcia epokowego.