Baptiste,
nazwałeś mnie zaprzańcem(co nie było twoim autorskim pomysłem, tylko cytatem z socpapy) nie z uwagi na mój stosunek do polskiej suwerenności, jakkolwiek byśmy ją definiowali, tylko dlatego, że mnie nie lubisz. Czemu dawałeś wyraz od wielu lat i czego wiele dowodów znajduje się na forum. Dlatego nie musisz dorabiać do tego ideologii.
Dając mieszkańcom europejskiego państwa federacyjnego gwarancje wolności, bezpieczeństwa i dobrobytu, w wymiarze niemożliwym do uzyskania w państwach narodowych. Jak wynika z naszej dyskusji, jest to dla ciebie bez znaczenia.
Będę akceptował sankcje wobec reżimu Kaczyńskiego, gdyż ich celem byłoby jego osłabienie i wsparcie antyreżimowych sił w kraju. Nie tracę nadziei, że sama zapowiedź ich wprowadzenia wywoła refleksję u obecnie rządzących i spowoduje wycofanie projektów dewastujących państwo prawa i zagrażających polskiej demokracji.
nazwałeś mnie zaprzańcem(co nie było twoim autorskim pomysłem, tylko cytatem z socpapy) nie z uwagi na mój stosunek do polskiej suwerenności, jakkolwiek byśmy ją definiowali, tylko dlatego, że mnie nie lubisz. Czemu dawałeś wyraz od wielu lat i czego wiele dowodów znajduje się na forum. Dlatego nie musisz dorabiać do tego ideologii.
Cytat:Pisałem o abstrakcyjnym przypadku, sytuacji, w której państwo polskie przestaje istnieć, np. w myśl realizacji postulatów Exetera.Państwo polskie miewało w przeszłości rozmaite ustroje i bardzo różny kształt terytorialny. Nawet tak radykalnego projektu, jakim była Unia Polsko-Litewska, nikt przytomny nie nazywał "likwidacją"państwa polskiego. Przypisujesz mi niecne intencje wyłącznie w celu zdyskredytowania mojej osoby, gdyż powstanie federacyjnego państwa europejskiego nie różniłoby się istotnie od powstania RONu i nie oznaczałoby likwidacji państwa polskiego. Przyłączyłoby się ono dobrowolnie do Federacji, której granice opierałby się na Atlantyku, Morzu Śródziemnym i Północnym, a od wschodu na Bugu, w dalszej perspektywie na granicy Rosji. Posługiwano by się na jego terenach kilkunastoma językami(podobnie jak na terenach RON) a Polacy mieliby wpływ na jej centralne władze proporcjonalny do swojej liczebności i znaczenia. Identycznie jak obecnie, dbałyby one o kultywowanie lokalnych tradycji, o kulturę poszczególnych regionów i przykładałby starania do ochrony pamiątek przeszłości cennych dla lokalnych społeczności.
Dając mieszkańcom europejskiego państwa federacyjnego gwarancje wolności, bezpieczeństwa i dobrobytu, w wymiarze niemożliwym do uzyskania w państwach narodowych. Jak wynika z naszej dyskusji, jest to dla ciebie bez znaczenia.
Cytat:Doprawdy? Wróćmy zatem do początku. Nazwałem Exetera zaprzańcem, ponieważ z aprobatą wypowiedział się o zamiarach skierowania wobec Polski sankcji.Ewentualne sankcje unijne wymierzone są nie w Polaków, ale w rząd wybrany głosami zaledwie 19% polskiego elektoratu, podejmujący szkodliwe dla Polski i Polaków działania. Podobne sankcje wspólnota międzynarodowa nałożyła na reżimy w Moskwie, czy Pjongjangu i nie mówimy, że są to sankcje przeciwko Rosjanom, czy Koreańczykom.
Emanuel Macron w swej wypowiedzi mówił o dumpingu socjalnym oraz np. o stosunku Polski do podziału imigrantów.
Będę akceptował sankcje wobec reżimu Kaczyńskiego, gdyż ich celem byłoby jego osłabienie i wsparcie antyreżimowych sił w kraju. Nie tracę nadziei, że sama zapowiedź ich wprowadzenia wywoła refleksję u obecnie rządzących i spowoduje wycofanie projektów dewastujących państwo prawa i zagrażających polskiej demokracji.