Exeter napisał(a):Zupełnie pomijasz znaczący fakt, że chcę "ustania" polskiej państwowości w takim samym stopniu, w jakim "ustanie" państwowość: Niemiec, Francji, Włoch, Hiszpanii etc. A nasz wpływ na europejskie otoczenie Polski znacząco wzrośnie.
Primo: nie chcesz. Fakt, że IV Rzesza w nazwie nie ma Rzesza nie zmienia faktu, że jest to państwo Niemców.
Secundo: oczywiście nie, bo i niby dlaczego miałoby skoro nie mamy żadnych atutów po temu, żeby ktokolwiek chciał się dopasowywać do woli Polaków? A jak już staniemy się częścią IV Rzeszy to utracimy nawet te atuty, które czasem się pojawiają (możliwość blokowania rozstrzygnięć).
Pilaster napisał(a):Stąd, że uważa PRL za lepszy, bardziej "suwerenny" od współczesnej (tj sprzed pisowskiej okupacji) Polski.
Jeśli tak jest to masz rację. Nie zauważyłem jednak tej wypowiedzi Baptiste - rzucisz linka?
Pilaster napisał(a):Owszem, nie było. Ale nie oznacza to, że każda "suwerenność" jest lepsza niż każdy brak "suwerenności"
Tego też nie twierdziłem - jestem w stanie wyobrazić sobie sytuację w której suwerenność będzie gorsza niż jej brak.
Pilaster napisał(a):Acha Walia na ten przykład nie osiągnęła tego celu. Tak samo Szkocja. Albo Kalifornia.
I zapewne dlatego, że jest im tak dobrze chcą się odłączyć (Szkocja i Walia) od mateczki Anglii. A dług publiczny w Kalifornii też wskazuje, że jest to kraina mlekiem i miodem płynąca.
Zresztą, zdajesz się nie uwzględniać kontekstu historycznego - utratę suwerenności na rzecz sąsiada zza Odry już przerabialiśmy. Nie ma podstaw by twierdzić, że jego zamiary wobec Polaków się zmieniły.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd