nerwica napisał(a): (1)Z czego Twoim zdaniem mam się konkretnie spowiadać księdzu w konfesjonale?
(2) I: Bo jak nie, to co?
EDIT: Aha, i jeszpozna odnośnie ad. 7)
(3) Co w takim razie myślisz o prywatnych "objawieniach", które mówią o wiecznych mękach w piekle? W szczególności o tym Glorii Polo, bo podobno było ono powiązane z rzekomym cudem uzdrowienia po trafieniu piorunem. A jeśli to bzdury, to czemu jej książkę sprzedają księgarnie rzymsko-katolickie?
ad.(1) Wybacz, ale nie jestem Duchem Świętym, żeby to wiedzieć.Ogólnie z twoich grzechów oczywiście.
ad.(2) Pamiętaj o tym, że wyznajesz grzechy przed Bogiem.Wyznanie oznacza zgodzenie się z tym, co Bóg mówi na temat danego czynu/postawy.Oczywiście konieczne jest również porzucenie wyznanego grzechu.Ksiądz może nie wiedzieć, czy jesteś szczery, Boga jednak nie oszukasz.Pośrednictwo księdza może być pomocne, ale nie jest konieczne.
(3) Objawienia to jak najbardziej realna rzecz (pomijając wymysły ludzi lub halucynacje).Mogą one pochodzić albo od Boga, albo od szatana.Jedynym skutecznym sposobem ich weryfikacji jest porównanie ich treści z treścia Słowa Bożego. Osobiście nie mam żadnych wątpliwości co do tego, że żadne z objawień począwszy od tego, które miał Mahomet, poprzez tzw. objawienia maryjne i wiele innych objawień czyśćca, nieba i piekła nie pochodziło od Boga.A skąd się bierze powodzenie ksiązek typu tej, Glorii Polio? -Z zamiłowania do baśniowych opwieści raczej, niż do poznawania Słowa Bożego. Niestety.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"
"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"
Prz. 15,32-33; 19,3