Pilaster napisał(a):Doprawdy? Jaki jest udział demograficzny i gospodarczy Niemiec w UE? Nawet licząc bez UK?Wszystkiego komentować nie zamierzam, bo Pilaster (poniżej) przyznał to co kluczowe dla mojej tezy. To co powyżej wymaga natomiast komentarza, bo można z tego wnioskować, że Pilaster zamierza kwestionować dominację Niemiec w UE.
Dominacja gospodarcza: http://www.polskieradio.pl/42/273/Artyku...-UE-Niemcy
Liczba ludności: https://europa.eu/european-union/about-e.../living_pl
Pilaster napisał(a):Natomiast gdyby Łunii nie było, to przecież Niemcy w żaden sposób z Ruskimi by się bezpośrednio, z pominięciem, a nawet wyraźnie wbrew interesom Polski, nie dogadywali. To oczywiste. CwaniakPomijając fakt, że nic takiego nie napisałem, ani nawet nie sugerowałem (a wręcz przeciwnie), to zauważmy, że Pilaster przyznaje, że Niemcy konszachtują z Ruskimi z pominięciem, a nawet wyraźnie wbrew interesom Polski. Zauważmy też, że czynią to w sytuacji istnienia Łunii (a nie IV Rzeszy o której powstanie zaprzaniec modli się codziennie i żarliwie) i związania zasadą solidarności.
Rzecz jasna, Pilaster nie wyjaśni dlaczego mieliby tego procederu zaprzestać, gdy Polska odda im swoją suwerenność, czyli zniknie potrzeba (przynajmniej od czasu do czasu) dogadywania się z Polską, a co za tym idzie zniknie ostatni bodziec, który mógłby ich skłonić do uwzględniania interesów Polski w ich konszachtach.
Znalezczyni: nie przekręcam świadomie żadnych ksywek. Nazywam Exetera po imieniu, jeśli chodzi Ci o „zaprzańca”.
Dwa Litry Wody: gratuluję. Udało Ci się wreszcie wydukać coś na pozór merytorycznego, chociaż rzecz jasna nie raczyłeś zacytować chociaż jednej mojej wypowiedzi w której znalazłyby się bzdury, które razem z Ergo Proxy dzielnie razem mi wmawiacie.
A dlaczego jest to coś na pozór merytorycznego? Oczywiście dlatego, że Dwa Litry Wody doskonale wie, że istotą dyskusji nie jest określenie stopnia niemieckości Prusaków (co próbuje wmówić Pilaster) czy Henryka II (co najwyraźniej Ty próbujesz wmówić). Szczególnie w sytuacji, gdy Pilaster już przyznał to co jest kluczowe dla mojej tezy.
Takie zabiegi erystyczne mają swoją nazwę, o czym Dwa Litry Wody zapewne wie, a ja nieszczególnie odczuwam potrzebę wyjaśniania komukolwiek, że Henryk II nie był Marsjaninem, tak jak nieszczególnie odczuwam potrzebę wyjaśniania komukolwiek, że naziści to nie jest jakieś nieznane plemię, które zstąpiło z niebiesiech do Niemiec.
Ergo Proxy napisał(a):A woli dyskusji jak nie bylo, tak nie ma.Zauważyłem, że nie miałeś i nie masz woli dyskusji. Składam to na karb absurdalnego i mylnego przekonania, że jestem rusofilem.
Co do reszty – to doczytaj wiki, bo widocznie z tego toczenia piany po łebkach czytasz.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd