Socjopapa napisał(a):Pilaster napisał(a):Doprawdy? Jaki jest udział demograficzny i gospodarczy Niemiec w UE? Nawet licząc bez UK?Wszystkiego komentować nie zamierzam
Dokładnie niczego Socjopapa nie zamierza, bo socjopapa nie ma żadnych argumentów merytorycznych.
Cytat: można z tego wnioskować, że Pilaster zamierza kwestionować dominację Niemiec w UE.
Proszę zatem odpowiedzieć konkretnie na pytanie. Jaki odsetek unijnego PKB powstaje w Niemczech i jaki odsetek mieszkańców UE Niemcy stanowią (z UK i bez niego)
Zasłanianie się czyimś opiniami jest mało poważne.
Cytat:Pilaster napisał(a):Natomiast gdyby Łunii nie było, to przecież Niemcy w żaden sposób z Ruskimi by się bezpośrednio, z pominięciem, a nawet wyraźnie wbrew interesom Polski, nie dogadywali. To oczywiste. CwaniakPomijając fakt, że nic takiego nie napisałem, ani nawet nie sugerowałem
Wręcz przeciwnie. To właśnie Socjopapa napisał wprost. Mam powtórnie zacytować?
Cytat:na etapie Łunii dogadywania się Niemców bezpośrednio z Ruskimi z pominięciem, a nawet wyraźnie wbrew interesom Polski
Cytat: Pilaster przyznaje, że Niemcy konszachtują z Ruskimi z pominięciem, a nawet wyraźnie wbrew interesom Polski.
A w którym miejscu pilaster tak przyznaje?
To jest kwestia co najmniej dyskusyjna. A nawet gdyby tak było, to bez Unii Niemcy konszachtowałyby się w ten sposób na znacznie większą skalę. Zatem bycie z Niemcami w Unii jest i tak lepsze niż bycie z nimi osobno bez Unii.
Poza tym takie np Węgry konszachtują się z Ruskimi wyraźnie wbrew interesom Polski na znacznie większą skale niż Niemcy, a za złe im tego Socjopapa jakoś nie ma.
Cytat:dlaczego mieliby tego procederu zaprzestać, gdy Polska odda im swoją suwerenność,
Bo gdyby do tego doszło, to wtedy Polska byłaby częścią Niemiec, tak samo jak np Brandenburgia i jakakolwiek strata Polski będzie automatycznie stratą Niemiec. W XVI wieku Litwa oddała swoją suwerenność Polsce i wskutek tego Polska wcale nie dogadywała się z Moskwą wbrew interesom Litwy, ale przeciwnie, Litwy przed moskiewskimi pretensjami musiała ze wszystkich sił bronić.
Im silniejsze są związki Polski z Niemcami, tym mniejsza będzie w Niemczech ochota na konszachtowanie się z Ruskimi wbrew interesom Polski.