Dwa Litry Wody napisał(a): BaptistePytasz mnie o korzyści ekonomiczne i militarne? Najlepszym wyjściem byłoby wnioskowanie o uczynienie z Polski kolejnego stanu USA lub ponad trzydziestomilionowa emigracja obywateli z Polski do mocniejszych pod tym względem krajów gdzie łatwo jest o uzyskanie prawa stałego pobytu lub obywatelstwa.
Cytat:W przypadku powstania ścisłej federacji na wzór typowego państwa federacyjnego Polska na tej liście nie będzie się znajdować. Będzie jednym z 28 regionów.Innymi słowy, w przypadku uczestnictwa Polski w UE przekształconej w Federalną Republikę Europy pozycja Rzeczpospolitej odpowiadać będzie, ze wszelkimi tego konsekwencjami, pozycji jaką dziś w Republice Federalnej Niemiec ma, dajmy na to Hesja. Natomiast jeżeli z UE wyłoni się taka Federalna Republiki Europy a Polska do niej nie przystąpi, to jej pozycja na mapie tak ukształtowanej Europy najprawdopodobniej odpowiadać będzie, również z wszelkimi tego konsekwencjami, pozycji jaką dzisiaj ma Białoruś. I który scenariusz jest w takim razie bardziej korzystny dla Polski i Polaków ?
No ale chyba nie o to w polityce chodzi aby budować lepszy los swoich rodaków poprzez adopcję przez twór silniejszy tylko o to aby rozwijać i budować własne państwo w ewentualnej współpracy z takim silniejszym podmiotem.
Na szczęście nie jestem jedyną osobą, której poczucie wolności uzależnione jest między innymi od istnienia państwa polskiego i dlatego o takich wnioskach póki co nie słyszałem.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN