znaLezczyni napisał(a): Współczując traktujesz kogoś jak człowieka.
Nienawiść też jest ludzka; jest elementem ludzkiej natury i nienawidząc kogoś też się go traktuje jak człowieka.
znaLezczyni napisał(a): Próbujesz zrozumieć, nawet jeśli danej osoby nie lubisz czy nie szanujesz.
Ale co mam próbować zrozumieć? Jeśli taki Breivik czy Trynkiewicz mieli trudne dzieciństwo to i tak nie usprawiedliwiałoby to ich późniejszych czynów, za które należy się surowa kara. Wielu ludzi miało ciężkie dzieciństwo, a nie każdy z nich w związku z tym postanawia mordować czy gwałcić dzieci.
znaLezczyni napisał(a): A to otwiera drogę do wybaczania/ nietrzymania w sobie złości czy nienawiści. Nienawiść szkodzi, także tej osobie, która nienawidzi. Zaśmieca jej wnętrze.
Ja tam nienawidzę niektórych rzeczy i niektórych ludzi i bardzo dobrze się z tym czuję.
znaLezczyni napisał(a): Odpowiesz na moje pytanie, proszę?
Nie, bo wymaga głębszego zastanowienia. Trudny do oceny przykład dałaś. Jak będę miał więcej czasu na namysł to odpowiem na nie.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać