Damian907 napisał(a): "Oto jest mnisi ta podstawa gdzie nie ma ani elementu ziemi, ani elementu wody, ani elementu ognia, ani elementu wiatru, ani sfery nieskończonej przestrzeni, ani sfery nieskończonej świadomości, ani sfery nicości, nie ma sfery ani percepcji ani braku percepcji, ani tego świata, ani następnego świata, ani słońca, ani księżyca. I tu mnisi, nie ma wejścia ani wyjścia, ani trwania ani przemijania ani powstawania. Nieutworzone, niezmienne, wyzbyte oparcia, to właśnie jest kresem stresu i cierpienia."
Sutta o Wygaśnięciu.
Parinibbana Sutta, Udana 8.1
To dla mnie nie jest szczęście.
Jest rodzina, jest zdrowie, jest piwo, jest schabowy, jest stres i są trudy życia. Oto jest szczęście.
Sutta o Piwie i Schabowym
Damian907 napisał(a): To wg buddyzmu samsara, kołowrót braku stałego zadowolenia.
W takim razie samsara jest spoko.
Damian907 napisał(a): Po co pytasz, jeśli wiesz Oczko
Czyli ustaliliśmy już, że nie każde cierpienie jest złem
To git; może jeszcze uda mi się odwieść cię z błędnej ścieżki buddyzmu na jedynie słuszną ścieżkę Samsary Złocistego Chmielu i Aromatycznego Schabu. Damian907 napisał(a): Wg buddyzmu oprócz tego nietrwałego szczęścia istnieje stan szczęścia absolutnego zwany nirwany.
A to nie znam. To pewnie taka historia jak o raju w niebie - wielu wierzy w to; wielu tego pragnie, ale nikt tego na oczy nie widział.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać