jimmyblack napisał(a): Wiedza nie jest rodzajem wiary.Przyjmuję do wiadomości Twoją głęboką wiarę w to, że wiedza nie jest rodzajem wiary ;-)
jimmyblack napisał(a): Wiedza to informacje o stanie faktycznym.A skąd wiesz jaki jest stan faktyczny? I pytanie pomocnicze: czy naprawdę myślisz, że rzeczywistość można zamknąć w słowach?
jimmyblack napisał(a): Wiara to Twoje przekonanie o tym, jaki jest świat.Tak. A jeśli jestem bardzo głęboko przekonany, to zapominam, że to jest tylko wiara i wydaje mi się, że wiem ;-)
jimmyblack napisał(a): Dobrze, że nie wierzysz w grawitację. Możesz bez problemu sprawdzić, czy zadziała rzucając kamieniem lub skacząc z okna. Spoiler alert! Grawitacja zadziała nawet, gdy w nią nie wierzysz.Może zadziała, a może nie zadziała. Mam rzeczywiście pewne myśli (i odruch nazywania ich wspomnieniami), które by potwierdzały, że do tej pory tak rzeczywiście było. To nie znaczy jednak, że tym razem będzie tak samo . Możliwe, że upuszczę kamień, a on poleci do góry.
Gargamel napisał(a): Czy Ty naprawdę przywołałeś film niejakiego Krzysztofa Woźniaka aka Atora jako argument w dyskusji na temat panenteizmu?Nie wiedziałem, że tak on się nazywa
Gwoli ścisłości - przywołałem ten film nie jako potwierdzenie stanu faktycznego, lecz jako przedstawienie pewnych możliwości i rozwinięcie wyobraźni.
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
May all beings be at ease.
May all beings be happy