Cytat:Sugerujesz, że jestem politeistą, który wierzy sobie w jakiegoś boga, a w innego boga nie?
Nie, zwyczajnie nie zakładam, że chodzi Ci o jakiegoś konkretnego boga.
Cytat:Źle rozumiesz. Podejście God of the gaps jest popularne, ale nie wymieniłem go na liście, bo głupie to strasznie.
Więc proszę wyjaśnij o co chodzi z argumentem profetycznym i tym najłatwiejszym wyjaśnieniem.
Cytat:To oczywiście bzdura. Teorie mają to do siebie, że zakładają istnienie czegoś, co tłumaczy obserwacje. I same z siebie wystarczą do przyjęcia, że to coś istnieje.
Hipotezy mogą zakładać, że coś istnieje, co tłumaczy obserwacje. Do czasu weryfikacji jest to jednak ciągle hipoteza, której nie udowodniono. Tak więc możesz założyć, że bóg coś robi, ale ciągle musisz to udowodnić.
Cytat:Do czego?
Wybacz. Miał być dwukropek, a nie kropka.
Cytat:Sorry, ale tutaj naprawdę bzdury gadasz. Jeśli do ℵ₀ dodamy jeden, nadal będziemy mieli ℵ₀. To jednak nie oznacza wcale, że ℵ₀ jest najwyszą liczbą. Możemy pomyśleć wyższe.
No i właśnie dlatego nie można pomyśleć o najwyższej liczbie, bo taka nie istnieje.
Cytat:Samo to, że nie da się pomyśleć o czymś też nie implikuje tego, że to coś istnieje.
Oczywiście. Ale Dowód Ontologiczny czegoś takiego nie postuluje.
Więc proszę przytocz swój dowód ontologiczny, bo mam wrażenie, że rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach. W dowodzie, który czytałem wyciągnięto taki właśnie wniosek. Jeśli to zrobisz, to unikniemy zbędnych nieporozumień.