magicvortex napisał(a): teista twierdzi że to istotna różnica i tworzy dwa worki bogów i BogówNie tworzy żadnego "worka Bogów", bo Bóg jest z zasady jeden.
Cytat:ateista twierdzi że to nieistotna różnica i wrzuca bogów i Bogów do jednego workaAle nie może tego uzasadniać tym, że "przecież w żadne nie wierzy".
Cytat:a pisz sobie ile chcesz, "mój bóg" to skrót od "bóg w którego wierzę" a nie "bóg którego posiadam" albo "bóg którego wymyśliłem" więc nie wiem po co te prostestyPo to, że ja w żadnych bogów nie wierzę. Paru wymyśliłem, ale to fikcyjne postacie też dla mnie. I nie o nich dyskutujemy, a o Bogu.
Cytat:Ja piszę nie o całej dyskusji a wyłącznie o podziale bóg/Bóg który nie dodaje nic do siły dowodu, jest to tylko opis właściwości danego boga.Oczywiście, że jest on kluczowy dla dowodów kosmologicznych i ontologicznego, bo żaden z tych dowodów nie ma pretensji do dowodzenia istnienia bogów.
Inny byłby dowód na istnienie krasnoludków, a inny - jednorożców. I mimo że w żadne z nich nie wierzę, to przyjmuję, że jednak są to różne byty, mają różne cechy i wymagałoby dowiedzenie ich istnienia innych dowodów.