jimmyblack napisał(a): Pytanie bierze się stąd, bo wydajesz się twierdzić, że istnieje tylko jeden bóg.A może się zajmij tym, co ja twierdzę rzeczywiście, a nie tym, co wydaję się twierdzić

Cytat:Nie wiem, czy i w którego boga wierzysz.W żadnego. Wierzę w Boga. Ale w zasadzie jest to nieistotne dla tej dyskusji, w co ja wierzę, bo starałem się "z zewnątrz" opisać dowody na istnienie Boga (które nie działają dla bogów, jak już zaznaczyłem). Więc nie wiem, po co chcesz dyskutować o mojej wierze, a nie o owych dowodach.
Cytat:Mam wrażenie, że nie chcesz prowadzić poważnej dyskusji.No zaraz. To ja postarałem się o formalne uporządkowanie dostępnych dowodów na istnienie Boga. I zaproponowałem dyskusję o nich. Ty natomiast próbujesz przenieść temat na to, w co ja wierzę, wmawiasz iż wierzę w bogów itp.
Ale to ja nie chcę prowadzić poważnej dyskusji?
Cytat:Jeśli żałosnym jest staranie się wymyślenia sposobu, który móglby zachęcić mnie do zmiany mojej pozycji, to tak - jestem żałosny.Nie masz się "starać wymyślić sposób", tylko masz podać, jakie konkretnie są kryteria, które sprawiły, że podjąłeś decyzję o odrzuceniu istnienia Boga.
Cytat:Tak, jak napisałem taka materializacja byłaby śweitnym początkiemJaka materializacja?
Cytat:ale nie wiem, czy by mnie przekonałaNo czyli nie ma sensu dyskusja z Tobą, bo niezależnie jaki dowód byłby Ci przedstawiony, to tak czy siak "nie wiesz, czy by Cię przekonał". Twój ateizm jest zatem niefalsyfikowalny i tym samym pozbawiony wartości poznawczej.
Cytat:Akurat Jimmy chce z Tobą podyskutować, ale na czystych zasadach. Jeśli nie chcesz przedstawić mi dowodu, który wg. Ciebie ma sens, to niestety nie dogadamy się.Ależ chcę. I przecież napisałem, jaki sens widzę w poszczególnych dowodach. W zasadzie we wszystkich wymienionych, oprócz ontologicznego widzę sens. Co do ontologicznego - przedstawiłem przykłady mądrzejszych ode mnie osób, które sens widziały. Możesz u nich poczytać.
Cytat:Jeśli chcesz lepszej dyskusji, to zapraszam do drugiego tematu, który już jest otwarty - specjalnie dla CiebieNie wiem, dla kogo on jest. Dla mnie na pewno nie, bo ja nie znam żadnych dowodów na istnienie bogów.
Cytat:Oj, a wydawało mi się, że to Ty wypisałeś 3 nazwy dowodów potwierdzających istnienie boga.Nie. Wypisałem 3 klasy dowodów na istnienie Boga
Cytat:Może uraża Cię to, że piszę o wielu bogachNie uraża mnie. Śmieszy mnie Twoje zabobonne unikanie pisania o Bogu, tak jakby samo wspomnienie o Nim miało z Ciebie zrobić teistę.