To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry?
jimmyblack napisał(a): @Sir
Siła woli akurat już nie ma tu znaczenia. Jahwe, który podobno miał tak bardzo szanować wolną wolę ludzi nie szanuje jej.

A dlaczego ma nie mieć znaczenia?

Cytat:Akurat Egipcjanie chyba dobrze traktowali swoich niewolników skoro pożyczali im różne drogocenne rzeczy.

Niektórzy dają swoim zwierzakom złote obroże nabijane diamentami. Nie zmienia to niczego w tym że są owe zwierzaki ich własnością i są od nich zależne oraz nie mogą same dysponować tym co otrzymały. Sprowadzenie jednych ludzi przez drugich do roli zwierząt nie nazwałbym "dobrym traktowaniem".

Cytat: Powołuje do siebie, czyli zabija.

Ale nie odbiera im przy tym życia.

Cytat: Kozy i inni pierworodni też trafili wtedy do nieba, czy to przypadkowy rykoszet? Tak, jak mówiłem, to może mieć sens JEDYNIE w ramach danej fikcji literackiej. Niestety znajdują się ludzie, którzy przenoszą tą fikcję do świata realnego i na przykład zabijają swoje dzieci...

Niektórzy ludzie tweirdzą że szczepionki powodują autyzm i dlatego zarażają własne dzieci ospą, odrą i różyczką. Argument z istnienia pojedynczych debili nie rozumiejących co czytają, to słaby argument. A już ekstrapolowanie wyjątków na ogół to błąd kardynalny.

Cytat:Czyli zapewne dokonałeś złych założeń.

Jakie są zatem te dobre?

Cytat: Nie wziąłeś pod uwagę, że sam możesz się zmienić.

Wziąłem, wziąłem. Nie raz i nie dwa, nawet i w tym wątku wspominałem o Nietzschem, czyli o gościu, który jak nikt inny przedstawiał możliwości samorozwoju wynikające z woli ku mocy...

Ot, choćby tutaj w poście sprzed kilku dni:

Cytat:No ja akurat zgadzałem się z Nietzschem co do kondycji ludzkiej...

Cytat:Założyłeś, że wystarczą Ci słabe dowody i dostałeś je, więc uznałeś je za wystarczające.

Po pierwsze dostałem jakiekolwiek dowody. Mogłem nie dostać żadnych. To był najprawdopodobniejszy scenariusz. A jednak dostałem.

Cytat: Dla mnie to smutne, że są ludzie, którzy dla pewnych rzeczy robią taki wyjątek i uznają coś za prawdę, gdy dowodów jest brak.

No ale ja uzyskałem dowody. Subiektywne bo subiektywne ale dostałem. Poza tym masz miarodajne testy osobowości w wątku o Aspergerze i jako że robiłem je dwa razy to masz jasno pokazane jak zmieniały się moje wyniki na przestrzeni dość długiego okresu. Także ja wiem że mogę się zmienić i co więcej mam na to dowody. Mam więc porównanie co do szeregu aspektów jakie zmianie podlegają i w jaki sposób. Nie powiesz mi chyba że siebie nie znam i nie wiem co myslę i jak czuję, bo otrzymane przeze mnie wyniki nie odpowiadaja temu co sądzisz że wyjść powinno?

Kiedy stosujesz dietę, to spodziewasz się schudnąć, kiedy się uczysz to spodziewasz się czegoś nauczyć i wyniki tych przedsięwzięć mogą być różne. Ja podjąłem aktywność hmmm... eksperymentalną. Nie spodziewałem się, że wykonując szereg zabiegów zmieni się cokolwiek. Gdybym się spodziewał to bym przez 1/3 życia takowej aktywności nie unikał.

Cytat:Bo to, że się zmieniłeś tak na prawdę nie dowodzi istnienia boga w jakikolwiek sposób.

Ale dowodzi, że uwierzenie zmienia optykę i prowadzi do zmian.

Cytat:Nie słyszałem o tym, że faktycznie to udowodniono. Czy znowu założyłeś, że wystarczą Ci słabe dowody?

Noż przecież sam parę postów wcześniej przyznałeś, że modlitwa wpływa na organizm modlącego się. No to ja jestem takim przypadkiem, w którym modlitwa i praktyka doprowadziła do zajścia zmian. Poza tym mam zacząć udowadniać, że myśli wpływają na organizm?

Gdybym nie podjął wysiłku dążenia do zmian to pewnie nie byłoby efektów, tu ok. Ale efekty jakie osiągnąłem są już moim zdaniem uzależnione od tego że aktywność ta została podjęta w określonym kierunku. Mogło ich nie być, mogły sprowadzić się do zacięcia się mnie na etapie poprzednim, ale jednak miały kierunek progresywny. Co więcej oprócz czegoś co jest podobne w odczuciach do tego:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Przeżycie_szczytowe

Nastąpiła zmiana w moim podejściu do minionych wydarzeń i do teraźniejszości.

Cytat:Nie. Z tego, nie wynika, że istnieje COS. Psychologi znane są efekty placebo, samo oczekiwania się i wiele innych, które świetnie tłumaczą odczuwanie bogów. LSD powoduje silne mistyczne przeżycia. Odczucie obecności boga można przywołać silnym polem elektromagnetycznym. Wiele rzeczy, które MOŻEMY potwierdzić wywołują odczucie boga. Natomiast nie możemy potwierdzić, że sam bóg istnieje i może to robić.

I to coś wcale nie wyklucza istnienia Istoty Najwyższej, a co najważniejsze nie można stwierdzić że jest samym Bogiem. Poza tym powtarzasz mechanizmy, o których sam wspomniałem.
Sebastian Flak
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 10:01
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 10:28
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 11:15
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 11:49
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 12:43
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 24.06.2016, 07:30
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 24.06.2016, 09:44
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 26.06.2017, 06:48
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 06:22
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 07:15
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 08:35
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 10:49
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 14:39
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 16:17
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 06:34
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 10:07
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 12:25
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 14:26
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 06:47
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 09:15
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 11:03
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 12:32
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 14:02
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 15:39
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 18:17
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 06:35
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 09:51
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 10:41
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 12:06
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 03.07.2017, 09:55
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez Fanuel - 05.07.2017, 15:45

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości