magicvortex napisał(a): Aha, pisałeś o znikaniu masy. To byłaby prawda gdyby nasza materia przechodziła bezpośrednio do nowego wszechświata-odnogi. Ale nasza osobliwość mogłaby tylko wywoływać big-bang we wszechświecie odnodze podczas którego powstawałaby materia i energia we wszechświecie-odnodze. Jeżeli PP stworzyła materię znikąd to powstanie materii znikąd jest możliwe w określonych warunkach.
Ale w takim wypadku problem przyczyny jest przesuwany szczebel dalej, bo skąd czarna dziura się wzięła?
Cytat:Nie wiem za bardzo jak miałoby wyglądać "najdłuższe trwanie" w Twojej wizji ale z tego co ja rozumiem to świat dąży do osiągnięcia takiego punktu równowagi. Gwiazdy w końcu zgasną, procesy zanikną, temperatura ustanie, a po jeszcze większym czasie zostaną tylko czarne dziury w pustce tak daleko od siebie że możnaby uznać że każda jest samotnie we własnym wszechświecie. Nie "osiągnęliśmy" tego bo jeszcze nam do tego daleko.
Najdłuższe trwanie to jak najszybsze osiągnięcie optimum bilansu materia-energia np. i potem tylko utrzymywanie tego stanu. Ewolucja wszechświata i mnogość zachodzących reakcji raczej nie są najprostszym możliwym scenariuszem trwania.
Cytat:To oczywiście dobre pytanie. Moim zdaniem to jest po prostu konsekwencja takich prawi fizyki jakie mamy. Nie osiągneliśmy stanu równowagi, energia ciągle przepływa z gwiazd do planet. Na planetach ta energia ciągle jest absorbowana przez materię w szeregu różnych reakcji, oraz wypromieniowywana w szeregu różnych reakcji. Życie jest po prostu taką formą materii która może jest w stanie taką energię przyjąć i wykorzystać powielenia samego siebie. A jak już pojawiło się powielanie które obarczone było błędem to pojawiła się ewolucja bo przewagę miały te struktury które powielały się skuteczniej, wydajniej, szybciej, a powielone osobniki były wytrzymalsze. "Komplikowanie" się może być złym słowem, bo tu nie chodzi o to że materia stwierdza "a jutro będę trudniejsza do ogarnięcia"Raczej chodzi o to że zachodzą te procesy które mogą zajść bo jest na nie energia i potencjał.
Niestety muszę kończyć, mam nadzieję że udało mi się wysłowić.
No i dochodzimy do pytania dlaczego takie prawa a nie inne
Czysta spekulacja
Sebastian Flak