bombom napisał(a):1) A jaki wpływ miał dziadek Tuska na to, że siłą wcielono go do niemieckiej armii? Jaki wpływ miał premier Tusk na ceny ropy na świecie?Gargamel napisał(a): miał dziadka w Wehrmachcie i za jego rządów paliwo kosztowało 6 zł.
1) To akurat prawda.
2) Pokojowe protesty nie są próbą przejęcia władzy, ale wielu członów KOD dopuszcza taką możliwość. Michnik sam się postawił w takim towarzystwie. To że kiedyś miał rację ( nie odbieram mu odwagi której pewnie mnie by zabrakło) nie znaczy że dzisiaj nie można go krytykować i że jest świętą krową. Jeżeli chodzi o Cimoszewicza i Balcerowicz to przepraszam, trochę się zapędziłem. Co prawda nie byli TW którymi ludzie stawali się często pod przymusem i ze strachu. Byli kimś gorszym, dobrowolnymi członkami przestępczej organizacji nazywanej PZPR>
2) Dobrze, że potrafisz przyznać się do błędu. Co do Cimoszewicza i tego, że PZPR była złą organizacją - zgoda (choć należałoby dodać, że w szczytowym momencie miała ona 3,150,000 członków). Ale jeśli chodzi o prof. Balcerowicza, tu muszę zaprotestować. Jest to bowiem człowiek, który realnie próbował reformować gospodarkę PRL od środka - był członkiem Instytutu Problemów Marksizmu przy KC PZPR, gdzie zajmował się problematyką urynkowienia niewydajnej gospodarki. Opracował tam również raport o stanie państwa, w którym stwierdził konieczność urynkowienia i zmian w przemyśle oraz prognozował szybki upadek rządów Gierka. Gdy tylko zobaczył, że jest to niemożliwe, wystąpił z partii i przystał do rodzącej się Solidarności.
Ateistą jestem z powodów moralnych. Uważam, że twórcę rozpoznajemy poprzez jego dzieło. W moim odczuciu świat jest skonstruowany tak fatalnie, że wolę wierzyć, iż nikt go nie stworzył! - Stanisław Lem