lumberjack napisał(a): A kto reprezentuje mentalny Zachód? Bo ja się trochę smucę, że trochę brakuje nam do mentalności Amerykanów (dobra zachodnia mentalność; powszechna i legalna broń palna, legalna kara śmierci, brak cenzury, duża wolność słowa), ale bardzo się cieszę, że nie mamy mentalności Niemców (chujowa zachodnia mentalność; mentalność kultury w stanie upadku i rozkładu)."Dobra zachodnia mentalność" jest wyłącznie Twoim wytworem. Piszesz o Niemcach, że ich kultura znajduje się w stanie upadku i rozkładu, nie podając przy tym żadnych miarodajnych danych, ale nie to jest najważniejsze. Opinia, że Niemców "wykastrowano" po II wojnie światowej i okupacji alianckiej jest bardzo popularna. Tyle, że jest jedno ale - czy wolimy Niemcy, które odcięły się stanowczo od przeszłości i zdają się być żandarmem Europy, czy Niemcy jawnie nawiązujące do hitleryzmu/niemieckiego imperializmu.
Cytat:Oczywiście wiadomo, że daleko nam do Niemców, którzy po wojnie dostali od USA kasę w ramach planu Marshalla i którzy nie mieli 45 lat komuny, ale jak na czas, który mieliśmy do wykorzystania bardzo dobrze sobie radzimy - w przeciwieństwie do krajów z mentalnością Wschodu.https://pl.wikipedia.org/wiki/Wirtschaftswunder
Cytat:I w przeciwieństwie do niektórych krajów z mentalnością Zachodu (chodzi tu np. o Grecję).Grecja i mentalność Zachodu? Grecja to prawosławny spadkobierca Bizancjum, który jest modelowym wręcz przykładem państwa wschodniej Europy.
Cytat:Niemcy to jest anarchia. W całej Polsce nie ma tylu anarchistów i skrajnych lewaków ilu jest w samym Hamburgu.A może idioci działają na siebie jak magnes, co spowodowało takie ich natężenie w jednym miejscu? Zresztą, PiS ma 30 tysięcy członków, więc myślę, że nie masz racji
PS Coś się tak uwziął na te Niemcy, jak większość narodowców na Szwecję?
Ateistą jestem z powodów moralnych. Uważam, że twórcę rozpoznajemy poprzez jego dzieło. W moim odczuciu świat jest skonstruowany tak fatalnie, że wolę wierzyć, iż nikt go nie stworzył! - Stanisław Lem