Sir Galahad napisał(a): No i nasz zestaw dał jeden obserwowalny wynik a reszta wyników przy takich akurat prawach sprawia, że zamiast kosmicznego ciasta wychodzi zakalec.
Raczej wątpie abyśmy byli w stanie bardzo dokładnie wyliczyć jak wyglądałby świat z innymi prawami. Na pewno gdybyśmy próbowali zrobić świat taki jak nasz to wyszedłby zakalec, ale nie oznacza to że ten zakalec nie miałby swoich własnych właściwości niedostępnych u nas. Ryba pod wodą mogłaby uznać że świat na lądzie byłby za suchy na powstanie życia, a ognia to już w ogóle mogłaby sobie nie wyobrazić. Dlatego uznaję stwierdzenia że inne światy byłyby takie a nie inne, za śmiałe i ciężkie do zweryfikowania. Nawet gdyby atomy nie powstały w takiej formie jak u nas to równie dobrze mogłaby powstać inna forma materii niemożliwa u nas.
Sir Galahad napisał(a):Cytat:a na to nie możemy pozwolić oczywiście, jedyny możliwy wszechświat z jakimikolwiek prawami to musi być nasz
A dlaczego nie możecie pozwolić?
Nie jestem pewien czy muszę to mówić
Ale na wszelki wypadek powiem że to przecież był żart i przez "my" miałem na myśli "Ciebie" 
Sir Galahad napisał(a): Mea culpa, mea bardzo wielka culpa. Zapomniałem, że ma to być losowanie z puli 1-9 i stąd niezrozumienie. Piszę z doskoku i posługuję się pamięcią. A to nie jest dobry zestaw.
Przyjąłem, że porównujesz jednoelementową konfigurację z konfiguracją czterech różnych elementów.
zdarza się

Sir Galahad napisał(a): I ich weryfikacja jest pozaprzestrzenna tak jakby
ano pewnie poza naszą przestrzenią

Sir Galahad napisał(a): Zakładam, że właśnie takie ma. W końcu wiara to cnota, którą się otrzymuje. Zatem sam wybór oprócz woli człowieka musi być poparty łaską Boga.
Takie gadanie brzmi wyłącznie jak próba dyskredytowania niedowiarków. Wierzący może gadać rzeczy w stylu "uważasz że nie mam racji? widocznie Bóg nie był łaskawy obdarzyć cię cnotą wiary pachołku". Oczywiście dla mnie jako ateisty to dyrdymały.