To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry?
magicvortex napisał(a): Raczej wątpie abyśmy byli w stanie bardzo dokładnie wyliczyć jak wyglądałby świat z innymi prawami. Na pewno gdybyśmy próbowali zrobić świat taki jak nasz to wyszedłby zakalec, ale nie oznacza to że ten zakalec nie miałby swoich własnych właściwości niedostępnych u nas. Ryba pod wodą mogłaby uznać że świat na lądzie byłby za suchy na powstanie życia, a ognia to już w ogóle mogłaby sobie nie wyobrazić. Dlatego uznaję stwierdzenia że inne światy byłyby takie a nie inne, za śmiałe i ciężkie do zweryfikowania. Nawet gdyby atomy nie powstały w takiej formie jak u nas to równie dobrze mogłaby powstać inna forma materii niemożliwa u nas.

No ale w takim wypadku przepisu ani składników nie znamy wcale. A co do istnienia Boga to i tak się nic nie zmienia.

Cytat:Nie jestem pewien czy muszę to mówić Język Ale na wszelki wypadek powiem że to przecież był żart i przez "my" miałem na myśli "Ciebie" Język

Mnie tam multiwersum w niczym nie przeszkadza. Kiedyś z Idiotą żeśmy rozkminiali ten problem, w którymś z wątków. Niestety nie mogę znaleźć. Ogólnie rzecz biorąc jeden świat czy wiele to tylko przeniesienie problemu o jeden stopień wyżej.

Cytat:Takie gadanie brzmi wyłącznie jak próba dyskredytowania niedowiarków. Wierzący może gadać rzeczy w stylu "uważasz że nie mam racji? widocznie Bóg nie był łaskawy obdarzyć cię cnotą wiary pachołku". Oczywiście dla mnie jako ateisty to dyrdymały.

Nein, nein, nein! Powinienem raczej napisać że wiara to wybór podparty łaską Boga. Chodzi o to, że wybierając wiarę otwierasz się na łaskę Oczko

Cytat:Nie wiem czy jesteś katolikiem, ale taki przykład z naszego podwórka. Katolicyzmie jednym z najważniejszych elementów jest czczenie Boga i to w bardzo konkretny sposób, tj przychodząc na coniedzielną mszę. Jak nie pójdziesz to masz grzech i do tego ciężki (wtf?).

http://www.katolik.pl/niedzielna-msza-sw...16,cz.html

Cytat:Grzech śmiertelny, o którym Pan pisze wymaga: "pełnego poznania i całkowitej zgody."(KKK 1859). Należy się zapytać, o jakie poznanie i o jaką zgodę tutaj chodzi. Pełne poznanie i pełna zgoda występuje wtedy, gdy świadomie nie idę do Kościoła chcąc w ten sposób wyrazić swoją pogardę do Boga. Wiem wprawdzie, że Msza św. jest wyrazem wielkiej miłości Boga do człowieka, a nie idę do kościoła by pokazać Bogu i innym, że tą miłością gardzę. Wtedy na pewno należy mówić o grzechu śmiertelnym, który prowadzi do potępienia. Jednakże takie przypadki występują niezmiernie rzadko. Zazwyczaj nie uczestniczenie w niedzielnej Mszy św. ma inne powody.

A widzisz Oczko żeby zgrzeszyć śmiertelnie trzeba się mocno natrudzić. I przede wszystkim trzeba chcieć.

Cytat:Żeby było ciekawiej na tej mszy, przynajmniej raz w roku w okresie wielkanocnym powinieneś zjeść wafelek (wtf vol 2).

Wafelek symbolizujący ofiarę Jezusa. Taki sposób wyrażenia czci i chęci bycia bliżej Boga. Co w tym dziwnego?

Cytat:A żeby go móc go jeść musisz uprzednio opowiedzieć o swoich grzeszkach nikomu innemu jak katolickiemu kapłanowi.

Zależy jakiemu kapłanowi i w jakim katolicyzmie. Wśród polsko-katolików masz np. spowiedź w trakcie mszy i spowiedź uszną dla dzieci i chorych pozostających w domach. A w r-k rzeczywiście trzeba się przejść i wystać w kolejce po pokutę. No chyba, że wykazujesz żal doskonały... Ale mnie o to nie pytaj, nie jestem teologiem i w sumie to się dopiero zagłębiam.

Cytat:Nie miewasz nigdy wrażenia (jeśli jesteś katolikiem), że ten Bóg to istnieje tylko po to, żeby księża mieli co do gara włożyć?

Nie. Odnoszę wrażenie, że wiara została zinstytucjonalizowana i przez to że instytucja trwa i skostniała nieco to sporo rzeczy wykazuje anachroniczność albo niewielką niespójność z tego wynikającą.
Sebastian Flak
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 10:01
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 10:28
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 11:15
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 11:49
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 12:43
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 24.06.2016, 07:30
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 24.06.2016, 09:44
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 26.06.2017, 06:48
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 06:22
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 07:15
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 08:35
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 10:49
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 14:39
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 16:17
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 06:34
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 10:07
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 12:25
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 14:26
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 06:47
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 09:15
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 11:03
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 12:32
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 14:02
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 15:39
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 18:17
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 06:35
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 09:51
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 10:41
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 12:06
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 03.07.2017, 09:55
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez Fanuel - 25.07.2017, 12:55

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości