Ergo Proxy,
I takiej reakcji Kościoła nie było. Tym większa zasługa tych kilku sprawiedliwych wśród polskiego kleru: ks. Wierzbickiego, Bonieckiego, Lemańskiego, czy biskupa Pieronka.
Cytat:O, a ja myslałem, że Kościół ma się do polityki nie mieszać. Że ma być rozdział Kościoła od państwa.Dobrze myślałeś.
Cytat:Że cokolwiek w państwie się wydarza, ksiądz ma dawać wiernym żreć i nic ponadto (bo taca też jest be).A tu się mylisz.
Cytat:A tu proszę, exetery siem cieszom, że biskup został wypuszczony (?) przed szereg, żeby poprzeć jedną z politycznych opcji.Nie wiem z czego cieszom siem exetery, ale exeter cieszy się z zupełnie czegoś innego niż sugerowałeś w tym zdaniu.
Cytat:No to jak to w końcu ma być, hm?Biskup Tadeusz Pieronek nie poparł "jednej opcji", a ja jestem jak najdalszy od tego, żeby tego od Niego oczekiwać. Natomiast mam prawo, a wraz ze mną większość Polaków, oczekiwać kościelnej reakcji na łamanie konstytucji, na bezprawne i niegodziwe zachowania w sferze publicznej, na dewastację polskiego społeczeństwa z niskich pobudek. Od tego Kościół jest jak przysłowiowa d... od sr....
I takiej reakcji Kościoła nie było. Tym większa zasługa tych kilku sprawiedliwych wśród polskiego kleru: ks. Wierzbickiego, Bonieckiego, Lemańskiego, czy biskupa Pieronka.