Sir Galahad,
Ergo Proxy, łowco szpiegów,
Przecież wystarczy zajrzeć do Wiki:
Zlodowacenia plejstoceńskie[edytuj]
Badania rdzeni lodowych Antarktydy i Grenlandii dostarczają danych na temat temperatur panujących w plejstocenie, pokazują np. regularny cykl ochłodzeń i ociepleń, zsynchronizowany prawdopodobnie z cyklami Milankovicia.
W czasie plejstocenu klimat ulegał znacznym wahaniom, po fali zimna (glacjale) następowało ocieplenie zwane interglacjałem.
Cytat:To po co wklejasz incydenty i straszysz?To nie był odosobniony incydent. A po co straszę? Żeby Was przestraszyć - może wtedy coś zrobicie, kto wie?
Ergo Proxy, łowco szpiegów,
Cytat:Pytanie mam, czy exeter zdaje sobie sprawę, że obecny klimat – interglacjału – jest w dziejach Ziemi aberracją, wynikającą z faktu, że akurat zamknęło się Morze TetydyObecny interglacjał nie jest żadną aberracją, przeciwnie, wpisuje się w typowe zmiany klimatu w epoce lodowcowej.
Przecież wystarczy zajrzeć do Wiki:
Zlodowacenia plejstoceńskie[edytuj]
Badania rdzeni lodowych Antarktydy i Grenlandii dostarczają danych na temat temperatur panujących w plejstocenie, pokazują np. regularny cykl ochłodzeń i ociepleń, zsynchronizowany prawdopodobnie z cyklami Milankovicia.
W czasie plejstocenu klimat ulegał znacznym wahaniom, po fali zimna (glacjale) następowało ocieplenie zwane interglacjałem.
- 1200-950 (250) – zlodowacenie podlaskie (północno-wschodniopolskie, Narwi) (Günz)
- 950-730 (220) – interglacjał przasnyski (podlaski) (Günz/Mindel)
- 730-430 (300) – zlodowacenie krakowskie (południowopolskie, Sanu) (Mindel)
- 430-300 (130) – interglacjał mazowiecki (wielki) (Mindel/Riss)
- 300-130 (170) – zlodowacenie środkowopolskie (Odry, Odry i Warty) (Riss)
- 130-115 (15) – Interglacjał eemski (Riss/Würm)
- 115-11,5 (103,5) – zlodowacenie północnopolskie (bałtyckie, Wisły, Vistulian, Wisła, wisła) (Würm)