To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry?
Jaques napisał(a): Ad1. Dla mnie ta historia opisuje złamanie dobrych zasad i tego konsekwencje. Symbolicznie ma  sens. A zastanawianie się nad tym, jakby była rzeczywista, wykracza poza dostępne informacje. W świetle współczesnej nauki jest nieprawdziwa.

ja nie traktuję tego jako prawdziwą historie a taką która posiada pewien morał i ten morał oceniam, dla kogo są to konsekwencje? Adama i Ewy czy też ich dzieci?

Jaques napisał(a): Ad2. Nie wiem, ale mogę podejrzewać jakie są skrajności. W wariancie optymistycznym rozwój ludzkości zająłby więcej czasu. W pesymistycznym nastąpiłoby samounicestwienie za pomocą zdobyczy techniki.

czyli Jezus nie zginął za nasze grzechy tylko... zupgradeował nam mózgi? XD

Jaques napisał(a): Ad3. Czytając mądrą książkę naukową stajesz się mądrzejszy. Czy to powód do wywyższania się? Różnie bywa, ale zasadniczo nie o to chodzi w zdobywaniu wiedzy. Podobnie z nauczaniem Jezusa. To są mądre rzeczy, ale nie powód do wywyższania.

krytykuję tę książkę że taka mądra nie jest, oraz mi jakoś odmawiasz mądrości bo nie miałem niby tego magicznego objawienia

Jaques napisał(a): Ad4. Wiara lub jej brak nie są żadnym czynem. Nie mogą być więc ani dobre, ani złe. Można mieć wyrzuty sumienia, dopiero gdy się coś zrobi.

Idzie się do piekła za brak wiary czy nie?

Jaques napisał(a): Ad5. A czy ta krytyka jest słuszna? Moim zdaniem tworzysz pewną wizję, aby się do czegoś przekonać. Gdy przeanalizować temat dokładniej, okazuje się, że są inne wytłumaczenia niż amoralność Boga.

jakoś lata analizy nie pokazały innych wytłumaczeń, nie jesteś pierwszy przecież i tak samo jak innym nie udaje ci się mnie odwieźć od amoralności Boga. Tak wiem, według ciebie jestem po prostu za głupi na to i tyle.

Jaques napisał(a): Ad6. I podobnie Bóg żadne "siłą". Jezus nie ściągnął hufców z nieba, żeby zaprowadzili porządek. Ludzie sami mają wybierać co robić i sami porządkować świat.

Ale geny wszystkim zmieniać można żeby kobiety skazywać na bolesny połóg. Hufców nie ześle ale bombę genetyczna zrzuci, potop ześle. Poza tym w zaświatach to już będzie siłą Duży uśmiech No chyba ze piekło to wolontariat a niebo jest nieobowiązkowe. To w sumie prowadzi do innego punktu 7) do pewnej niespójności w tłumaczeniach zła na ziemi. Skoro zło na ziemi jest wynikiem wolnej woli człowieka (a niektórzy lubią to tak tłumaczyć) to brak zła w niebie oznacza brak wolnej woli w niebie. Oczywiście można się upierać że do nieba jest tak duża selekcja że tylko 100% dobrzy tam idą... ale to z kolei tworzy inne problemy bo ci 99% lądują gdzie? w piekle? Albo w czyśćcu gdzie słyszą że mają oczywiście z własnej wolnej woli się zmienić inaczej spędzą tam wieczność Duży uśmiech

Dobra Jaques, do niczego mnie nie przekonujesz. Wijesz się tylko jak każdy apologeta bo nie może wyjść na to że bóg jest zły. Jak mam na coś własne zdanie to mi tylko wytykasz że się niby wywyższam. Zostałem zapytany czemu chrześcijaństwo nie jest zgodne z moim sumieniem to odpowiedziałem. Handluj z tym. Postaram Ci się nie odpisywać.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 10:01
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 10:28
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 11:15
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 11:49
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 23.06.2016, 12:43
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 24.06.2016, 07:30
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 24.06.2016, 09:44
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 26.06.2017, 06:48
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 06:22
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 07:15
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 08:35
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 10:49
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 14:39
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 27.06.2017, 16:17
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 06:34
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 10:07
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 12:25
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 28.06.2017, 14:26
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 06:47
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 09:15
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 11:03
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 12:32
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 14:02
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 15:39
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 29.06.2017, 18:17
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 06:35
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 09:51
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 10:41
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 30.06.2017, 12:06
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez zefciu - 03.07.2017, 09:55
RE: Czemu według chrześcijan Bóg musi być dobry? - przez magicvortex - 15.08.2017, 12:00

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: