exeter napisał(a): Żarłak,
chcesz nas przekonać, że stałe podnoszenie temperatur atmosfery i oceanów nie będzie miało żadnych konsekwencji?
Czego nie rozumiesz w mojej poprzedniej wiadomości?
exeter napisał(a): Nie mam zaufania do Twoich źródeł
No wiadomo, przecież znacznie lepsze źródło od czasopisma naukowego i artykułów naukowych są jakieś śmieszne stronki w internecie rozsiewające sensacjonizm.
Exeter nie musiał tego deklarować, bo wszyscy, którzy odważyli się exetera przeczytać kiedykolwiek doskonale zdają sobie z tego sprawę.
Exeter mógł też, gdyby był uczciwy, przyznać, że nie zna języka angielskiego, wtedy może ktoś przetłumaczyłby mu o co chodzi, ale przecież exeter wie, że źródłom innym, niż exeterowi podsuniętym nie można ufać z zasady.
exeter napisał(a): - wiem, że zaobserwowano wzrost ilości metanu wydostającego się zarówno z wiecznej zmarzliny, jak i ze złóż hydratów metanowych:
Stabilność klatratów metanu a środowisko Methane clathrate stability versus the environment
To jest dziwne, że exeter zacytował fragment artykułu ze źródłami. To musiał być jakiś pokrętny uśmiech losu, że pośród portalów typu "zmianynaziemi" czy "twojapogoda" exeter otrzymał w wyszukiwarce wynik z artykułem popartym źródłami.
Przy okazji jest to kolejny dowód na to jak to exeter potrafi, ale usilnie nie chce cytować źródeł naukowych w zamian odwołując się do źródeł niepoważnych (w mniemaniu exetera godnych zaufania).
Choć artykuł jest wartościowy, zaznajamiając z charakterystyką metanowych klatratów, to w żaden sposób nie odnosi się do aktualnych badań tych związków na poszczególnych stanowiskach badawczych. W skrócie, warto przeczytać, ale ma się nijak do cytowanych przeze mnie wcześniej.
Wybieg typowo exeterowy.
exeter napisał(a): Powiedz, co mogłoby powstrzymać uwalnianie metanu z wiecznej zmarzliny, oraz z lodu metanowego, gdybyśmy dalej pompowali do atmosfery gazy cieplarniane?
Exeter sobie poczyta (albo i nie) na stronie uniwersytetu Stanforda, o ile jest to źródło wystarczająco godne exeterowego wzroku.
W dużym uproszczeniu, w tym stuleciu należy przejść z dodatnich emisji dwutlenku węgla do rozwiązań pochłaniających nadmiar tego gazu.
Notka o tym.
Nagranie (z obrazkami, bo exeter lubi obrazki).
A tutaj otrzymałeś odpowiedź od Sir Galahada, ale exeter nie czyta, oczywiście. Nie musi, bo eseter wie. : /
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.