@znaLezczyni
Co do dzieci, zobacz odpowiedź do magicvortexa.
@Roan Shiran
znaLezczyni napisał(a): Owszem, jest to złe. A już na pewno nie jest dobre. Czy sprawiedliwe? Może tak, nie potrafię w tej chwili odpowiedzieć. Zauważ, proszę, że przynajmniej w tym co ja pisałam, nie zarzucałam Bogu braku sprawiedliwości - tylko troski o jego/jej dzieci. Wyrozumiałości. Wzięcia pod uwagę tępoty/ niedojrzałości człowieka. To tak jakby dorosły karał niemowlaka czy pełzające dziecko - i jego przyszłe potomstwo.Karanie jest złe, ponieważ jest karaniem potencjalnych potomków przestępcy? Jak to uzasadniasz? Ja nie mam z tym problemów, jeśli tylko zasady są jasne, to ich świadome łamanie jest sprowadzaniem konsekwencji na siebie. Nie twierdzę przy tym, że taka interpretacja jest jedyna słuszna. Twierdzę, że ma sens, a może nawet, że inne interpretacje wymagają gimnastyki (by nie powiedzieć nieuczciwości) intelektualnej, nawet w świetle common sense.
Co do dzieci, zobacz odpowiedź do magicvortexa.
@Roan Shiran
Roan Shiran napisał(a): Kim jest "dosłowny homo sapiens" i dlaczego dzieci nimi nie są?Człowiek rozumny. Wystarczająco małe dzieci rozumne nie są, i chyba nie muszę tłumaczyć dlaczego?