Cytat:„Każdy cudzoziemiec, który puka do naszych drzwi, jest okazją do spotkania z Jezusem Chrystusem” – napisał Franciszek w orędziu na Światowy Dzień Migranta i Uchodźcy. Publikujemy skrót papieskiego przesłania.
Przyjmować, chronić, promować i integrować imigrantów i uchodźców
Drodzy Bracia i Siostry!
„Przybysza, osiadłego wśród was, będziecie uważać za tubylca. Będziesz go miłował jak siebie samego, bo i wy byliście przybyszami w ziemi egipskiej. Ja jestem Pan, Bóg wasz!” (Kpł 19,34).
Każdy cudzoziemiec, który puka do naszych drzwi, jest okazją do spotkania z Jezusem Chrystusem, utożsamiającym się z cudzoziemcem przyjętym lub odrzuconym każdej epoki (por. Mt 25,35.43). Pan powierza macierzyńskiej miłości Kościoła każdą osobę ludzką zmuszoną do opuszczenia swojej ojczyzny w poszukiwaniu lepszej przyszłości.
W tym kontekście pragnę potwierdzić, że „nasza wspólna odpowiedź mogłaby być osnuta na czterech czasownikach: przyjmować, chronić, promować i integrować”.
Przyjmować
Biorąc pod uwagę obecny scenariusz, przyjęcie oznacza przede wszystkim zapewnienie imigrantom i uchodźcom szerszych możliwości bezpiecznego i legalnego wjazdu do krajów przeznaczenia. W związku z tym pożądany jest konkretny wysiłek, by zwiększyć i uprościć przyznawanie wiz humanitarnych oraz w celu łączenia rodzin.
Odpowiednim rozwiązaniem nie są kolektywne i arbitralne wydalenia imigrantów i uchodźców, szczególnie gdy są one dokonywane do krajów, które nie mogą im zagwarantować poszanowania godności i praw podstawowych.
„Programy przyjmowania rozproszonego, już realizowane w różnych miejscowościach, zdają się natomiast ułatwiać spotkanie osobowe, umożliwiać lepszą jakość usług i dawać większe gwarancje sukcesu”. Zasada centralnego miejsca osoby ludzkiej, mocno potwierdzona przez mojego umiłowanego poprzednika Benedykta XVI, zobowiązuje nas do przedkładania zawsze bezpieczeństwa osobistego ponad bezpieczeństwo narodowe.
https://pl.aleteia.org/2017/08/22/papiez...a-narodow/
Franciszek to zdrajca cywilizacji zachodniej. Cieszę się, że nie jestem katolikiem, bo nie zniósłbym tego, że musiałbym szanować osobę, która wespół z Angelą Merkel, zapisze się na kartach historii jako zdrajca Zachodu, niszczyciel Europy.
I debil. Bo trzeba być debilem, żeby nawoływać do przyjmowania imigrantów w momencie, w którym żołnierze ISIS wędrują do Europy na masową skalę.
Cytat:Rozumiem, że papież przypominając o tym może podpaść wielu osobom, które chrześcijaństwo widzą po swojemu, zwłaszcza w naszym kraju ale jakoś nie wyobrażam sobie papieża który milczy w tej sprawie lub zachęca do "odesłania ciapatych brudasów tam gdzie przyszli"
Gdyby zamiast Franciszka był Urban III, kontynuator działań Urbana II, to by nawoływał teraz chrześcijan do przeciwstawienia się islamskiej inwazji.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać