To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Papież Franciszek: poznałem w życiu wielu dobrych marksistów
Marlow,

Cytat:dokładnie jest tak jak przewidziałem.
Nie zrozumiałeś nic i już nie zrozumiesz.
Wasze wybielanie, relatywizowanie itd, te wszystkie wyjątkowo prymitywne zagrania, mające na celu na pomniejszeniu skali barbarzyństwa islamu, niczym nie różnią od apologii stalinizmu: "bo przecież za cara też była wykonywana kara główna".
Wyrok na Łyszczyńskiego, nawet 300 lat temu, to niechlubny wyjątek, Święte Oficjum broni Łyszczyńskiego, natomiast w islamie takie wyroki są czymś normalnym i sprawiedliwym. 
To jest ta niebagatelna różnica.
Jak zwykle, źle mnie oceniasz i przypisujesz mi złe intencje.

Jestem Marlow ateistą! Dla mnie każda zinstytucjonalizowana religia i jej aktywność społeczna jest mocno podejrzana - Islam, tak samo jak Chrześcijaństwo. Zdaję sobie jednak sprawę z różnic pomiędzy nimi, ale to nie ma wpływu na moją ocenę kwestii imigracji. Widząc tonącego w morzu, najpierw będę go ratował, a dopiero potem pytał o wyznanie, czy przekonania. To jedno, a drugie, tematem naszej dyskusji było przyjmowania, lub nie, islamskich uchodźców już znajdujących się w Europie. A to Marlow nie jest kwestia naszego stosunku do Islamu, tylko do solidarności w ramach UE. Czyli de facto jej dalszego istnienia.
Lumberjack zdaje się tego nie rozumieć i bardziej boi się potencjalnego zagrożenia islamskim radykalizmem, niż konsekwencji podziałów i rozpadu Unii Europejskiej.

Jeśli chodzi o Islam w Europie, oczekuję, że władze państw unijnych będą z żelazną konsekwencją realizowały prawo, w zakresie ich świeckiego charakteru, co przyjdzie im tym łatwiej, jeśli nie będą zaangażowane w układy z jakąkolwiek religią.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Papież Franciszek: poznałem w życiu wielu dobrych marksistów - przez exeter - 26.08.2017, 18:44

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości