exeter napisał(a): Jak zwykle, źle mnie oceniasz i przypisujesz mi złe intencje.
doprawdy?
exeter napisał(a): Jestem Marlow ateistą!Naprawdę? Z tego twojego pisania to raczej wychodzi na to że klasycznym antyklerykałem z silnym lewackim odchyleniem.
exeter napisał(a): Dla mnie każda zinstytucjonalizowana religia i jej aktywność społeczna jest mocno podejrzana - Islam, tak samo jak Chrześcijaństwo. Zdaję sobie jednak sprawę z różnic pomiędzy nimi, ale to nie ma wpływu na moją ocenę kwestii imigracji.Oczywiście że sobie absolutnie nie zdajesz sprawy z różnic, skoro w poprzednim wpisie przyrównałeś sprawę Łyszczyńskiego do kultury szariatu i postawiłeś między nimi znak równości. Za to teraz próbujesz, tradycyjnie, jak już to na forum prezentowałeś wielokrotnie, podwinąć ogon i szczeka ć w innej tonacji. I gdybyś miał jeszcze jakieś wątpliwości co do tego, jak bardzo nie zdajesz sobie sprawy z różnic, to widać najlepiej po tym jak zareagowałeś na wpis Ergo o Domu Pokoju i Domu Wojny. Ty nawet tej oczywistej aluzji nie załapałeś, mister n ie zdający sobie sprawy z różnic między cywilizacjami.
exeter napisał(a): Widząc tonącego w morzu, najpierw będę go ratował, a dopiero potem pytał o wyznanie, czy przekonania. To jedno, a drugie, tematem naszej dyskusji było przyjmowania, lub nie, islamskich uchodźców już znajdujących się w Europie.Głodne kawałki to ty możesz wciskać swoim ideologicznym pobratymcom z lewackich NGO-sów.
Tak samo jak nie masz pojecia o tym, czym islam w istocie jest, tak samo nie masz pojęcia o tym, że fala rzeczywistych uchodźców przed wojną dotarła do Niemiec w latach 2013-14, przy czym było to ok 500 -600 tys ludzi. Od 2014 obserwujemy stopniowe wygaszanie konfliktu w Syrii. W tamtym czasie miałeś o tych wydarzeniach takie samo pojecie, jak o islamie. To po pierwsze.
Po drugie:
-zalewanie migrantami socjalnymi Europy głownie z domu Pokoju, nie trwa od wczoraj, ani od 2014, ani od Arabskiej Wiosny.
To są migranci socjalni ( w większości), a nie wojenni uchodźcy, nastawieni niezwykle roszczeniowo i wrogo do krajów które w swej głupocie udzielająim schronienia.
exeter napisał(a): A to Marlow nie jest kwestia naszego stosunku do Islamu, tylko do solidarności w ramach UE. Czyli de facto jej dalszego istnienia.I kolejna zmiana frontu, tym razem o solidarności mamy kazanie.
Lumberjack zdaje się tego nie rozumieć i bardziej boi się potencjalnego zagrożenia islamskim radykalizmem, niż konsekwencji podziałów i rozpadu Unii Europejskiej.
Wiesz gdzie ja ma solidarność z Eurokołchozem?
Dokładnie tam.
Jak wygląda ta eurokołchozowa solidarność mieliśmy okazję się przekonać chociażby przy okazji NordStream 1 i 2.
I jeszcze jedno, tak przy okazji solidarności:
- od 2014 na terenie Polski goszczą na kolejnych turnusach, głównie rehabilitacyjnych, żołnierze z Ukrainy. Koszty oczywiście pokrywa rząd polski choć nie tylko, bo partycypują w tym przedsięwzięciu również organizacje pozarządowe, czy to związane z mniejszością ukraińską, czy powiązane ideowo z socjalistami z Pis-u.
Tyle w temacie solidarności z Eurokołchozem.
exeter napisał(a): Jeśli chodzi o Islam w Europie, oczekuję, że władze państw unijnych będą z żelazną konsekwencją realizowały prawo, w zakresie ich świeckiego charakteru, co przyjdzie im tym łatwiej, jeśli nie będą zaangażowane w układy z jakąkolwiek religią.Oczekiwać to ty sobie możesz, a najlepiej to napisz petycję do Tuska, to być może podnóżek "carycy" Merkel coś z tym fantem zrobi i spełni twoje oczekiwania

exeter napisał(a): W tym kontekście takie wydarzenia u nas:Widzisz eurokołchoźniku, nic ale to dosłownie nic nie zrozumiałeś z tekstu "zredpilowanego" już red Agnosiewicza.
gdy rząd, Prezydent i połowa Parlamentu klęczą na Jasnej Górze, musi rodzić niepokój i pytania - przed kim odpowiadają legalnie wybrane polskie władze?
Przed społeczeństwem, czy przed przedstawicielami ponadpaństwowej instytucji, jaką jest Kościół RK?
Że nie jest to problem wydumany, błahy, ani nowy, możesz sam sprawdzić czytając poniższy tekst:
Esej
Cytat: Co więcej, centralne idee francuskiego Oświecenia: wolność, równość oraz braterstwo — były ni mniej ni więcej jak wielowiekową cechą polskiego oświecenia i sarmatyzmu, tyle że we Francji dokonano ich deformacji — zaczęto je postrzegać w sposób absolutny i rewolucyjny, dlatego ich głównym narzędziem finalnie stała się gilotyna.
Polskie oświecenie sarmackie opierało się na dokładnie tak samo brzmiących ideach, przy czym rozumiano je jako idee-procesy ewolucyjne. Wolność nie rodziła się z dekretów, lecz z modyfikacji polityki społecznej, która coraz szerszym warstwom pozwalała wzrastać. Warunkiem równości i braterstwa było oświecenie intelektualne oparte na doświadczeniu. To jest ogromny zapoznany wkład polskiej kultury politycznej — postrzeganie rozwoju społecznego w sposób ewolucyjny a nie rewolucyjny.
Właśnie dlatego periodyzacja jest w Polsce dość sztuczna i trudna. Można by powiedzieć, że polskie Oświecenie to jest wiek XVI, tyle że wówczas jedynie przybrało ono formę harmonijną i okazałą. To co wykluło się w XVI wieku było wielowiekowym procesem, którego początku upatrywałbym w panowaniu Mieszka II.
Polskie Oświecenie powinno jednak nosić imię Piastów. W okresie jagiellońskim i elekcyjnym również rozwijało się ono pod imieniem piastowskim. Na poziomie władzy centralnej objawiało się to rządami obliczonymi na niwelowanie najpierw konfliktów społecznych, a następnie międzynarodowych.
Nic a nic, najlepszym dowodem twojej kompletnej ignorancji jest właśnie wklejenie tego zdjecia Szydło z tym głupim komentarzem.
To typowe dla każdego wyznawcy mitu Wlk Rew Francuskiej.
Zdaje sobie sprawę, że oczywiście cała ta ceremonia na Jasnej Górze, dla wszystkich eurokołchoźników to ciężka obraza majestatu, ale coś mi się zdaje, że jeszcze długu będzie musieli sie z tym faktem męczyć, natomiast takiego obrazka
![[Obrazek: 5755bb31843d087f4ee88bd643896efa.jpg]](http://www.ansa.it/webimages/img_457x/2016/8/22/5755bb31843d087f4ee88bd643896efa.jpg)
z udziałem polskich przedstawicieli, mozecie po prostu nie doczekać.
Jasna Góra tak, hołdy dla eurokomunistów pokroju Spinellego nigdy
Marcin Basiński
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia

![[Obrazek: z22282878Q,Glowne-obchody-300-lecia-koro...tki-Bo.jpg]](http://bi.gazeta.pl/im/7e/40/15/z22282878Q,Glowne-obchody-300-lecia-koronacji-obrazu-Matki-Bo.jpg)