lumberjack,
Podobnie cała Unia powinna być w kwestii uchodźców zjednoczona i solidarna. A jest?
UE powstała w jednym celu - by "związać ręce" Niemcom i redukować niemieckie zagrożenie. Niemcy bez UE poradzą sobie równie dobrze jak i z nią. To my będziemy mieli problem, duży problem.
To my powinniśmy chuchać i dmuchać na Wspólnotę, gdyż niczego lepszego od losu nie dostaniemy. To co wyrabia w tej kwestii obecna władza, prosi się o taki komentarz - "Miałeś chamie złoty róg...."
Przyjęcie do Polski Żydów, Ukraińców i Azjatów, Unii nie uratuje. Gdyż w tym momencie jej problemem nie są wymienione nacje, tylko miliony uciekinierów z Afryki i Bliskiego Wschodu już znajdujące się w jej granicach. Coś trzeba w związku z tym zrobić i nie da się zwalić tego obowiązku na Grecję, Włochy i Hiszpanię. One sobie z tym same nie poradzą, a jedynym co będą w stanie zrobić, to wypchnąć te ludzkie masy dalej na Północ. Wtedy staniemy przed wyborem, przyjmujemy ich bez żadnej kontroli, albo, rezygnujemy z Schengen i wprowadzamy z powrotem granice.
To nie byłaby tylko kwestia naszego komfortu i ponownego stania w kolejkach na przejściach granicznych, ale i wprowadzenia barier w wymianie handlowej. Raczej prędzej, niż później, każdy z nas odczułby to na własnym portfelu, tak, jak dziś Angole w swoich portfelach odczuwają skutki Brexitu.
Co do Francji, Anglii, Belgii, Holandii, czy Portugalii - ich kolonialna przeszłość jest częścią europejskiej historii. I nie wymażesz jej, tak samo jak nie wymażesz naszego zapóźnienia cywilizacyjnego wynikającego z zaborów i wojen. Czy tego chcemy, czy nie, Europa jest i będzie w przyszłości multikulturowa i wieloetniczna i trzeba nauczyć się z tym żyć.
Cytat:No ale co ja mogę zrobić? Przecież nie przekonam Angeli, żeby nie wpuszczała refudżisów. Nawet nie mam do niej numeru telefonu.Nie musisz Jej do niczego przekonywać. Słynne słowa pani Merkel padły w momencie, gdy w Grecji i we Włoszech, oraz na bałkańskim szlaku, było już ponad milion uchodźców. Jej słowa, a jeszcze bardziej czyny pani kanclerz, były próbą rozwiązania problemu, a nie jego stwarzaniem. Twoje stanowisko jest powielaniem pisowskiej propagandy, co na tym forum, wśród ludzi rozumnych, nie powinno mieć miejsca.
Cytat:Cała Unia powinna strzec swych granic i nie wpuszczać byle kogo.Powinna.
Podobnie cała Unia powinna być w kwestii uchodźców zjednoczona i solidarna. A jest?
Cytat:Ok, dobrze. A wiec - jestem głęboko przejęty i zaniepokojony tym co się dzieje u naszych unijnych partnerów. Powinni jak najszybciej uszczelnić granice i zmienić politykę względem imigrantów.Kolejny raz spytam co proponujesz - strzelamy, czy taranujemy łodzie uchodźców? I co z naszymi, europejskimi 30 milionami wyznawców Islamu? Obozy koncentracyjne?
Cytat:I tak właśnie powinni sobie tę kwestię postawić Niemcy: należy za wszelką cenę chronić wspólnotę, gdyż utrata spójności, albo nawet rozpad UE, byłby dla kraju dziejową tragedią. Niemcy niestety nie chronią wspólnoty. Merkel zapowiedziała już, że nie zmieni polityki imigracyjnej i to ona teraz właśnie przyczynia się do osłabiania tego co tyle lat było budowane.Dla kraju Merkel? Nie sądzę.
UE powstała w jednym celu - by "związać ręce" Niemcom i redukować niemieckie zagrożenie. Niemcy bez UE poradzą sobie równie dobrze jak i z nią. To my będziemy mieli problem, duży problem.
To my powinniśmy chuchać i dmuchać na Wspólnotę, gdyż niczego lepszego od losu nie dostaniemy. To co wyrabia w tej kwestii obecna władza, prosi się o taki komentarz - "Miałeś chamie złoty róg...."
Cytat:Jeśli debilem jest ten kto posiada podstawowy instynkt samozachowawczy, to tak - jestem z pokolenia debili.Jeszcze raz proszę o wybaczenie i o...wyrozumiałość dla moich emocji.
Cytat:Jeśli twoje oczekiwania się spełnią i będziemy (my w sensie Europa) w bezmyślnym miłosierdziu (ach, przepraszam, ty to nazywasz "matematyką"Między przyjmowaniem wszystkich jak leci, a zatrzaśnięciem drzwi na głucho, jest jeszcze ogromna przestrzeń do wykorzystania. Ale ta dyskusja nie tego dylematu dotyczy, a jakiego, napiszę poniżej.) przyjmować wszystkich jak leci - bez ograniczeń i limitów i jakiejkolwiek kontroli, to będziesz musiał stać w oknie swojego mieszkania z giwerą w ręku i będziesz musiał zabijać ludzi. A oni będą próbowali zabić Ciebie. I dobrze, dostaniesz to na co zasługujesz. Szkoda tylko, że ucierpią na tym też ludzie, którzy nie popierają miłosiernej Angeli.
Cytat:To raczej obecna władza kradnie moje antyislamskie oraz antyimigranckie poglądy, które miałem od dawien dawna. Mogę przytoczyć swoje posty sprzed 8 lat, w których ostrzegałem przed tym co się dzieje obecnie.Tu niestety masz rację - obecna władza traktuje zagrożenie imigracją czysto instrumentalnie i wiedząc o tym, że takie poglądy jak Twoje podziela znaczna część społeczeństwa wykorzystała ten fakt do zdobywania politycznego poparcia. Tę samą rolę od dawna pełni w Polsce kwestia przywrócenia kary śmierci, oraz straszenie na zmianę, a to Ruskim, a to Niemcem.
Cytat:We Francji nie było murów, zasieków, kordonów. Nawpuszczali tego gówna i teraz mają stan wyjątkowy, Od 2015 roku 100% wojska wraz z rezerwistami na ulicach miast. Stoją z giwerami w rękach. We własnych miastach. A ludzie się zabijają.My nie stoimy przed wyborem, czy przyjmować imigrantów, a jeśli już, z jakiego kierunku, tylko przed dylematem, jak uratować Unię Europejską w obecnym kształcie?
To ja już wolę, żeby nasi żołnierze stali z tymi giwerami na naszych granicach niż w naszych miastach. Wolę żeby się strzelali na granicach niż w miastach. Wolę nie popełniać błędów Francji czy Niemiec. To że są bogatsi od nas nie znaczy jeszcze, że w każdej kwestii są mądrzejsi.
2) Nadal nie odpisałeś czemu wolisz falę islamskich bambuczów szturmujących granice Europy od stworzenia dogodnych warunków życiowych dla Żydów, Ukraińców i Azjatów.
Przyjęcie do Polski Żydów, Ukraińców i Azjatów, Unii nie uratuje. Gdyż w tym momencie jej problemem nie są wymienione nacje, tylko miliony uciekinierów z Afryki i Bliskiego Wschodu już znajdujące się w jej granicach. Coś trzeba w związku z tym zrobić i nie da się zwalić tego obowiązku na Grecję, Włochy i Hiszpanię. One sobie z tym same nie poradzą, a jedynym co będą w stanie zrobić, to wypchnąć te ludzkie masy dalej na Północ. Wtedy staniemy przed wyborem, przyjmujemy ich bez żadnej kontroli, albo, rezygnujemy z Schengen i wprowadzamy z powrotem granice.
To nie byłaby tylko kwestia naszego komfortu i ponownego stania w kolejkach na przejściach granicznych, ale i wprowadzenia barier w wymianie handlowej. Raczej prędzej, niż później, każdy z nas odczułby to na własnym portfelu, tak, jak dziś Angole w swoich portfelach odczuwają skutki Brexitu.
Co do Francji, Anglii, Belgii, Holandii, czy Portugalii - ich kolonialna przeszłość jest częścią europejskiej historii. I nie wymażesz jej, tak samo jak nie wymażesz naszego zapóźnienia cywilizacyjnego wynikającego z zaborów i wojen. Czy tego chcemy, czy nie, Europa jest i będzie w przyszłości multikulturowa i wieloetniczna i trzeba nauczyć się z tym żyć.

) przyjmować wszystkich jak leci - bez ograniczeń i limitów i jakiejkolwiek kontroli, to będziesz musiał stać w oknie swojego mieszkania z giwerą w ręku i będziesz musiał zabijać ludzi. A oni będą próbowali zabić Ciebie. I dobrze, dostaniesz to na co zasługujesz. Szkoda tylko, że ucierpią na tym też ludzie, którzy nie popierają miłosiernej Angeli.