Dragula napisał(a): Mi sę bardzo nie podoba, że to Wielkie Zagrożenie Dla Całej Cywilizacyji, z którymi od czasów Tolkiena (i wcześniejszych) ścierają się bohaterowie niemal wszystkich powieści fantasy jest w ogóle obecne w GoT. Mam nadzieje, że załatwią palanta na początku kolejnego sezonu i wrócą do knuciaTak a propos tematu. Przy pamiętnej scenie na jeziorze na początku myślałem, że akcja będzie bardziej logiczna i Jon od razu powie Daenerys, by spopieliła cały sztab dowodzący siłami nieumarłymi, który sobie odpoczywał w widocznym miejscu (szczególnie, że wcześniej bohaterowie rozmawiali na temat tego, czy nie zaszarżować na tych gości i nie zakończyć tego wszystkiego od razu, co wydawało mi się naturalnym i oczywistym rozwiązaniem). Na szczęście jednak twórcy woleli wprowadzić bardziej psychologiczno-emocjonalne wątki w tym jakże ważnym momencie.
Także Dragulo, Wielkie Zagrożenia Dla Całej Cywilizacji zginie, kiedy autorzy zdejmą mu tzw. plot armor, czyli raczej nieprędko.
"O gustach się nie dyskutuje; a ja twierdzę, że całe życie to kłótnia o gusta." (Nietzsche F.)