pilaster napisał(a): Niestety, nadal musimy tańczyć tak jak nam zagrają. Niemcy, Francja, czy Włochy. Bo podest dla orkiestry wciąż jest dla nas zbyt wysoki, żebyśmy mogli na niego wejść i kazać zmienić repertuar.
Nie chodzi mi o wejście na podest dla orkiestry. Po prostu nie ma co tańczyć na siłę gdy wyraźnie słychać, że orkiestra fałszuje.
pilaster napisał(a): Wymachiwanie piąstkami, tupanie nóżkami i szczerzenie ząbków w tej sytuacji osłabia pozycję i znaczenie Polski, a nie wzmacnia.
Ale ja nigdzie się nie opowiedziałem za wymachiwaniem piąstkami. I nie chodzi mi o to, że Polska ma być tą siłą, która ma zmusić czy też bez zmuszania przekonać UE do zmiany swoich paradygmatów.
Nie. Chodzi mi wyłącznie o to, że UE musi zmienić swoje podejście względem niektórych rzeczy. Jeśli nic się nie zmieni, to przy nieustającej imigracji islamskich ciapajczyków i regularnych zamachach ze strony radykalnych islamistów powoli i stopniowo wpycha się część krajów w ramiona prorosyjskich, antyimigranckich i antyunijnych partii. Taka Le Pen była kiedyś na uboczu francuskiej polityki, a teraz to już jedna z głównych sił konkurujących o władzę. Jeśli UE nie stanie się przynajmniej centroprawicowa, to w najbliższych latach będziemy obserwować jej powolny rozkład.
Gdyby Merkel uderzyła w tony antyimigranckie, to w jednej chwili odebrałaby rację bytu wszystkim europejskim partiom finansowanym przez ruskich. I nie musiałaby to być jakaś radykalna postawa. Wystarczyłoby zamknięcie granic, zaprzestanie przyjmowania nielegalnych pseudo uchodźców.
pilaster napisał(a): Albo zawodnik coś nie halo. Cwaniak
Też. Albo jedno i drugie.
pilaster napisał(a): A może kapitan się zastanowił i doszedł do wniosku, że to właśnie zawodnik zrobił coś nie tak?
To sama UE musiałaby za coś wykopać UK. Nie było tak.
pilaster napisał(a): A skąd lumberjack to wie?
Z TVP Info <żart>
Z przeróżnych sondaży.
pilaster napisał(a): To elektorat PIS "nie chce"" imigrantów (oczywiście nie "nie chce" sam z siebie, tylko dlatego, że PIS tak twierdzi. Kiedy PIS każe nagle przyjmować imigrantów, wszyscy patrioci entuzjastycznie się dostosują), a KOD stara się od tego elektoratu zdystansować, zeby przyciągnąć elektorat konkurencyjny.
Zapewne to nieudana próba, ale bynajmniej nie bezsensowna.
Jest tyle różnych rzeczy, które można wytykać PiSowi, że aż totalnie nie rozumiem dlaczego KOD wybrał opowiedzenie się za refudżisami. Politycy powinni mieć chyba jakiś zmysł polityczny...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać