żeniec napisał(a): Czyli wolałbyś takiego Boga, co ingeruje ilekroć ktoś podejmuje decyzję, która szkodzi komuś innemu (lub przynajmniej ustalił zasady tak, że takie decyzje jednak nie mają skutków). Pewnie można się spierać, ale tak praktyczna eliminacja zła likwiduje też praktycznie wolną wolę, bo co to za decyzje, które nie dochodzą do skutku, choćby i skutki szkodziły innym?
Wierzącym jakoś nie przeszkadza brak zła, czyli też wolnej woli w niebie więc o co pretensje?
żeniec napisał(a):magicvortex napisał(a): Swoją drogą wyobraziłem sobie sytuacje że pluton egzekucyjny ma stracić winnego człowieka, ale akurat tak ktoś rozstawił ludzie ze kilka postronnych osób też oberwie kulkę podczas egzekucji. Czy należy strzelać bo to wymierzenie sprawiedliwości czy może trzeba najpierw niewinne osoby przestawić w bezpieczne miejsce?Znowu nieadekwatne porównanie, bo dzieci jeszcze nie było.
Zapomniałem ze Bóg nie zna przyszłości i nie wiedział że będą
żeniec napisał(a): Po wypędzeniu z Raju nie wiedzieli, że ich dzieci do niego nie wrócą?
Co ma do tego stan po?
żeniec napisał(a): Jaka dezinformacja?
nieujawnianie się Boga i jego rzekome działania zza kurtyny
żeniec napisał(a): Co mają choroby do wolnej woli?
no właśnie nic, więc nie da się zwalić wszelkiego zła na wolną wolę
żeniec napisał(a): Moralna ocena była jasna- wiedzieli, że to złe i zostali ostrzeżeni.
No tak, powiem Kowalskiemu że kopanie psa jest złe i go ostrzegę że go walnę w twarz. A potem jak psa kopnie to walnę w twarz jego, jego żonę, dzieci, kolegów i ich jeszcze nie narodzone wnuki (oczywiście poczekam). Wszystko spoko
żeniec napisał(a): W założeniach źródłem moralności jest Bóg, nie człowiek.
a w założeniach płaskoziemcy ziemia jest płaska, szach mat

żeniec napisał(a): Skąd pomysł, że dopiero owoc dawał im wolną wolę?
No bez poznania dobra i zła trochę cieżko dokonywać aktów wolnej woli jak nie wiesz czy robisz dobrze czy źle.
żeniec napisał(a):magicvortex napisał(a): dlaczego? w niebie ludzi ogłupiają?Można pewnie to tak nieelegancko ująć, w końcu owoc był z Drzewa Poznania.
Przynajmniej to zauważyłeś

żeniec napisał(a): Nah, szukam po prostu czegoś więcej, niż "nie podoba mi się, więc bez sensu".
prędzej "nie ma to sensu więc mi się nie podoba"

żeniec napisał(a): Czy znajomość skutków odbiera decyzyjność i razem z tym odpowiedzialność?
Hmm, czyli jednak Bóg nie musi się ukrywać bo ujawniając się nie zaburzy wolnej woli.